Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijzondere trajecten MBO Basis & Lyceum

Van VO naar niveau 1, 2 of vavo
 

Als leerlingen aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding voldoen, is de overstap van VO naar mbo relatief simpel. Maar ook als dat niet zo is, zijn er soms mogelijkheden om alsnog een succesvolle overstap naar niveau 1, 2 of vavo te kunnen maken. Daar komt nog bij dat niet alle wet- en regelgeving bij iedereen even duidelijk of bekend is. Hieronder een aantal mogelijkheden op een rijtje. 

 

 1. Overstap niet langer profielgebonden
  Vmbo basis leerlingen in bezit van een leerwerktraject (LWT) diploma, die willen overstappen naar een mbo niveau 2 opleiding, mogen hun mbo-opleiding vrij kiezen.  De mbo-opleiding hoeft dus niet in lijn te liggen met het op het VO gekozen profiel. Voorwaarde hiervoor is dat er een samenwerkingsovereenkomst moet zijn of moet komen tussen Aventus en de VO-school. Kortom: wil een vmbo basis leerling een andere kant op dan eerder gedacht, dan kan dat – mits er een overeenkomst is tussen de scholen.

   

 2. Entree-opleiding (mbo niveau 1) kan versneld worden afgerond
  Alle studenten die aan een entree-opleiding beginnen, krijgen de mogelijkheid om hun opleiding te versnellen. Normaliter duurt de entree-opleiding 1 jaar. Afhankelijk van de voortgang, motivatie, kennis en achtergrond van een leerling is versnellen mogelijk. Dit wordt per leerling bekeken.

   

 3. Combinatie Lyceum (vavo) & mbo
  Leerlingen vmbo TL, havo of vwo die hun examen (net) niet halen, kunnen hun niet-behaalde examenvakken volgen en afronden via Aventus Lyceum (vavo). Tegelijkertijd kunnen zij alvast starten met een mbo-opleiding.

   

 4. Pilot proefperiode
  Leerlingen vmbo kader of hoger die nét gezakt zijn, kunnen in aanmerking komen voor een pilot waarbij ze een proefperiode meedraaien op een mbo niveau 2-opleiding. Ze draaien dan 10 weken mee. Daarna volgt een evaluatie. Leerlingen die hebben laten zien de opleiding aan te kunnen, mogen verder met de gekozen niveau 2-opleiding. Leerlingen die dit niet redden, starten bij een entree-opleiding. Voor deze pilot gelden de volgende criteria:
 • Vmbo kader of hoger 
 • Cijfermatig net gezakt:
  - Je hebt geen cijfer lager dan een 4 en niet meer dan twee onvoldoendes
  - Je gemiddelde CE-cijfer is minstens 5,3
 • Positief doorstroom formulier vanuit het VO moet kunnen worden overhandigd
 • Leerling licht motivatie toe in brief/portfolio/vlog

 

Meer weten? 

Wil je meer weten over een van deze bijzondere trajecten voor niveau 1, 2 of vavo? Neem dan contact op met de klantenservice van Aventus via 0800 444 5555 of via klantenservice@aventus.nl