Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview met Miranda, praktijkopleider binnen zorgorganisatie Carinova

“De zorg is een prachtig mooi vak, maar het moet wel blijven bestaan.”

Miranda, praktijkopleider binnen zorgorganisatie Carinova

“Wij zijn een organisatie waarbij opleiden hoog in het vaandel staat. We hebben een prachtig mooi vak, maar het moet wel blijven bestaan. Daarom willen we mensen de kans geven om te leren. Een student binnenkrijgen geeft een andere beweging binnen de organisatie door de frisse blik die iemand met zich meebrengt. Dat zet een proces in werking om als organisatie anders naar zaken te kijken en opnieuw te herzien.”

Innovatie door kennis en kunde

“Een deeltijd mbo-student zorgt met zijn kennis en kunde voor innovatie. Op school krijg je steeds meer technologie. Neem beeldzorg, waarbij een zorgverlener aanvullend contact heeft met een cliënt via een tablet. Als de cliënt daarvoor openstaat scheelt dat een bezoekje. De leerwerkstudenten nemen dat soort ideeën met zich mee.”

Oog voor de mens

“Studenten die deeltijd mbo doen hebben een levensverhaal. Kijk maar eens naar een zij-instromer. Er werken bij ons kappers, metselaars en zelfs kunstenaars die graag in de zorg aan de slag willen. Dat is toch prachtig? Vanuit hun achtergrond hebben zij een andere kijk op situaties waarin veel van elkaar geleerd kan worden.

Dat is voor de cliënt prettig, maar ook voor collega’s. Een verpleegkundige moet bijvoorbeeld ook administratie doen. Iemand die uit het bankleven komt, weet ideeën aan te brengen om zulke werkzaamheden makkelijker te maken.”

Hoe zit jullie leertraject in elkaar?

“Een kandidaat kan zich bij ons aanmelden om een deeltijd mbo-opleiding te doen. Dan doet hij of zij een persoonlijkheids- en capaciteitstest. De uitslag daarvan bespreken we met diegene. Wanneer daar uitkomt dat de kandidaat een opleiding kan doen, dan plannen wij een klas in. De student mag zelf kiezen bij welke school hij/zij zich wil inschrijven en wordt vervolgens ingepland in een team. Elk opleidingsjaar gaat diegene naar een ander team, onder de noemer integraal opleiden. Zo ziet de student alle facetten van woon- en thuiszorg. Wij vinden het belangrijk om nauw samen te werken met Aventus, zodat het leren op school en in de praktijk goed op elkaar aansluit.”

 

Ook leergierige studenten aan je organisatie binden? 
Neem dan contact met ons op.