Afgelopen voorjaar stapte Babet in het vliegtuig op weg naar een township in Zuid-Afrika, om daar als 18-jarige studente Social Work tweeënhalve maand te werken voor Ndlovu. Babet was zo enthousiast om te vertrekken dat het thuis het enige was waar ze over sprak. Toen ze eindelijk bij het studentenhuis aankwam, wist ze: nu begint mijn avontuur echt!

Taalbarrière

Tijdens haar stage werkte Babet nauw samen met Ruth Chauke, de maatschappelijk werker van Ndlovu. Ndlovu is een organisatie die dertig jaar geleden werd opgericht door een betrokken Nederlands artsenechtpaar. Wat ooit begon als een bescheiden medische post in een township, is inmiddels uitgegroeid tot een bloeiende organisatie met 140 lokale medewerkers die samen het leven van ongeveer 140.000 mensen positief beïnvloeden. "Samen met Ruth maakten we een plan voor mijn taken," vertelt ze. "We kwamen echter wat obstakels tegen, vooral door de taalbarrière. Veel oudere mensen daar spreken niet zoveel Engels, wat het soms best lastig maakte om echt betrokken te zijn bij wat er speelde."

Maar Babet gaf niet op! Uiteindelijk kwamen ze tot een oplossing: ze kregen een duidelijk schema voor haar werktijden en daarna liep alles als een trein. "Ja, die taalbarrière was een uitdaging, maar ik vond manieren om toch iets bij te dragen," legt ze uit. "Ik kon bijvoorbeeld kinderen meenemen naar de opticien waar ze gratis een bril mochten uitzoeken." Ondertussen hield Ruth Babet op de hoogte van alles waar ze mee bezig was, zodat ze een beter inzicht kreeg in het leven van de mensen daar. "Het was tof om te zien hoe ik toch iets kon betekenen voor de gemeenschap!

Power Girls

Een onderdeel van Babet’s avontuur in Zuid-Afrika was haar deelname aan het Power Girls-programma. Dit programma is helemaal gericht op jonge meisjes en geeft hen de kans om belangrijke levenslessen te leren en hun eigen verhalen te delen. "Veel van deze meisjes hebben een lastige achtergrond, en Power Girls biedt ze een veilige plek om hun ervaringen te delen," zegt Babet. Ze hielp met het voorbereiden van de lessen seksuele voorlichting en gaf ze zelfs samen met haar huisgenoten. "Het was echt inspirerend om te zien hoe sterk en dapper deze meiden zijn. Ze leren niet alleen van ons, maar ook van elkaar.”

Groei

Babet kijkt met trots terug op haar tijd in Zuid-Afrika. "Tijdens mijn stage heb ik mijn leerdoelen behaald," vertelt ze. "Ik heb geleerd verantwoordelijkheid te nemen, vooral bij het zorgen voor kinderen, en ik heb meer zelfvertrouwen gekregen in het stellen van vragen. Mijn Engels en non-verbale communicatie zijn verbeterd, wat mijn interacties met de kinderen enorm heeft vergemakkelijkt. Ook heeft Babet haar organisatorische vaardigheden ontwikkeld en geleerd effectief te communiceren met mensen uit verschillende culturen. "Deze ervaringen hebben zowel mijn persoonlijke als professionele groei versterkt," zegt ze.

Wat Babet het meest waardeerde, was de warmte en gastvrijheid van de mensen die ze ontmoette. "Ik voelde me direct verbonden met de mensen daar, en ze verwelkomden me met open armen in hun leven. De sfeer was zo anders dan in Nederland. Het was soms verdrietig om te zien hoe de mensen daar leven, maar ze halen het beste uit elke situatie en koesteren elkaars gezelschap."

Babet in Zuid-Afrika
Babet in Zuid-Afrika
Babet in Zuid-Afrika
go to previous slide
go to next slide