Overslaan en naar de inhoud gaan

LLO-scholing tot modinette

Modinettes opleiding

‘Klaar om meters te maken’

Rebekka Woerdman volgt de nieuwe opleiding tot modinette, waar je leert verschillende onderdelen van bedden te naaien. Zo wordt ze klaargestoomd om meters te maken in het vak. Het programma werd ontwikkeld om nieuwe en huidige medewerkers op te leiden. Beddenproducent Auping heeft namelijk een tekort aan modinettes. Gelukkig is er genoeg talent dat met de juiste training aan de slag kan. 

Van potentie naar skills

Rebekka werkte al langere tijd bij Auping en kreeg de vraag of ze haar talenten nog verder wilde ontwikkelen binnen het bedrijf. Die kans greep ze met beide handen aan. “Ze zagen de potentie in mij om nog meer te doen. En daar zeg ik natuurlijk geen ‘nee’ tegen!” Dankzij het programma ontdekt Rebekka nieuwe talenten. “Ik hou van nieuwe uitdagingen. Met deze opleiding leer ik nog meer over ons product. Ik werkte al op verschillende afdelingen, maar dit was voor mij echt nog het ontbrekende stukje van de puzzel. Heel fijn dus dat ik deze kans heb gekregen.”

Modinettes opleiding

Iedere opleidingsdag start met een korte evaluatie. Rebekka: “We herhalen wat we de vorige dag allemaal geleerd hebben. Daarna behandelen we samen een stukje theorie en bespreken we alle werkbeschrijvingen.” Vervolgens gaan de deelnemers aan de slag. “Veel van de opleiding is praktijkwerk. En dat maakt het juist leuk”, legt ze uit. “De docenten lopen vaak langs om je aanwijzingen te geven. We hebben korte lijntjes: we krijgen het te horen als iets goed gaat, maar ook als het minder goed gaat. Ik merk dat ik daar veel aan heb.”

De eerste groep, waar Rebekka onderdeel van uitmaakt, is inmiddels al halverwege het traject van twee weken. En die mix van interne en externe deelnemers zorgt voor een energieke sfeer. Docent Brandon Brinkter vertelt: “De groep bestaat uit zes personen: vier medewerkers van Auping en twee externe deelnemers. Allemaal mensen die ontzettend enthousiast aan de opleiding zijn begonnen.”

Leren door te doen

De opleiding kwam tot stand door krapte op de arbeidsmarkt. Die voelt iedereen, zo ook Auping. Al begrepen zij heel goed dat je met een goed opleidingsprogramma nog altijd gemotiveerde mensen kunt vinden. Het modinettevak is een specialistische functie die nogal wat ervaring vereist op de naaimachine. Dat betekent dat het belangrijk is om talent de kans te bieden die ervaring op te doen. Daarom besloot de beddenproducent samen met Randstad Opleiden op zoek te gaan naar een opleider voor nieuwe modinettes. 

Senior docent Ruth Roos ontwikkelde de nieuwe, intensieve opleiding tot modinette. In twee weken tijd worden nieuwe en huidige medewerkers van Auping nu klaargestoomd voor hun nieuwe functie. Het voordeel? “Medewerkers hoeven nu van tevoren nog geen ervaring met een naaimachine te hebben”, vertelt docent Brandon Brinkter. “Omdat we intensief oefenen met de machines, leren ze dat in twee weken tijd al heel goed.” Met de nieuwe opleiding kunnen daarnaast meerdere personen tegelijkertijd ingewerkt worden. “Dat werkt een stuk efficiënter”, aldus Brandon. 

Oefenen, oefenen, oefenen

Docent Brandon heeft een goed gevoel over de eerste groep deelnemers. “Ik zie dat ze allemaal heel geïnteresseerd zijn. Ze doen goed mee en ik merk dat iedereen het fijn vindt om zich verder te ontwikkelen. Dat is voor Auping ook heel belangrijk: dat hun medewerkers zich niet gaan vervelen en het echt naar hun zin hebben.” Zijn leerlingen maken een hoop vorderingen, ziet hij. “En als ze straks klaar zijn, kunnen ze meteen al het geleerde in de praktijk brengen. Misschien zijn ze in het begin nog niet razendsnel, maar dat leer je juist door het heel vaak te doen. Ze hebben straks de basisvaardigheden, dat is alles wat je nodig hebt om meters te gaan maken.”