Aventus bestaat 25 jaar! We gaan dit jubileumjaar in gesprek met (oud)-docenten, (oud)studenten, gemeentes en partners in de regio. We blikken terug naar memorabele momenten, praten over verschillende thema's en kijken vooruit. 

Het is 2000 en inmiddels bestaat Aventus alweer een jaar. In de schoolgangen zien we denim, sportkleding en een hoop glittersteentjes: de Y2K Fashion is helemaal hip. Deze stijl stond bekend als mode zonder grenzen. Weet je nog? De crop tops en lage heupbroeken?  

Net zoals met alles in de mode, is precies diezelfde stijl een kwart eeuw later weer terug. Dat valt ook Fashion Tailor-student Danytha Cordilia en alumnus Esmee Klomp op. De modemeiden gaan met elkaar in gesprek over hoe fashion verandert en hoe Aventus daarin meebeweegt. Ook bespreken ze wat er na al die jaren nog steeds hetzelfde is. 

2000

Esmee (E): In 2019 studeerde ik af aan de opleiding Fashion Tailor bij Aventus. Ik vertrok van Zutphen naar Arnhem om door te studeren in de styling. Maar daar hield het niet op. Ik wilde meer en verhuisde naar het modewalhalla van Nederland: Amsterdam. Nadat ik mijn diploma behaalde aan de Artemis Academie, was het tijd om te solliciteren. Dat wierp zijn vruchten af! Nu werk ik al anderhalf jaar met heel veel plezier als Junior Designer bij modemerk Nikkie, van Nikkie Plessen. 

Danytha (D): Wauw! Zover ben ik nog niet. Ik ben nu 18 jaar en begin net aan het derde jaar van de opleiding Fashion Tailor. Het is superleuk, maar ik weet nog niet precies hoe mijn toekomst eruit gaat zien. 

E: Dat is heel herkenbaar, hoor. Ik ben nu 25, maar toen ik in het tweede jaar van de opleiding zat, twijfelde ik ook heel erg of dit het nou écht was voor mij. Dat nam niet weg dat ik de opleiding heel leuk vond. Zijn mijn oud-docenten er eigenlijk nog? Ruth, Ron en Margot? 

D: Jazeker, Ruth is zelfs mijn studieloopbaanbegeleider (slb’er)! De docenten maken de opleiding. Twijfel je aan jezelf? Dat zijn zij de mensen die je er doorheen slepen en je nieuwe energie geven. 

E: Zo heb ik dat ook altijd ervaren. Het fijne aan deze opleiding is dat de docenten je vier jaar lang begeleiden. Zo worden het meer dan docenten. Wat is jouw favoriete onderdeel van de studie? 

D: Ik zit het allerliefste achter de naaimachine. Natuurlijk is het voorwerk ook heel belangrijk, maar ik word blij van resultaat zien. Op dit moment ben ik druk met het verbouwen van onze zolder. Daar ga ik mijn eigen atelier maken. Jij bent nu vooral bezig met de ontwerpfase, toch? 

E: Klopt! En dat terwijl dat ook zeker niet mijn favoriete onderdeel was van de opleiding. Tijdens mijn werk bij Nikkie heb ik geleerd hoe je digitaal kunt ontwerpen met een pad. Daar ging een wereld voor me open! Designen met de hand leerde ik bij Aventus. Maar daar ben ik sindsdien vanaf gestapt. Gratis tip van mij: duik eens in digitaal designen. Het is namelijk ook heel tof voor je eindpresentatie! 

D: We hoeven geen eindcollectie meer te presenteren. We bouwen nu de laatste twee jaar een portfolio op. Die stellen we samen aan de hand van de projecten die we doorlopen. 

E: Ook leuk! Ik heb de kleding van mijn afstudeercollectie nog steeds in mijn kast hangen. Niet om te dragen, maar gewoon om naar te kijken. Ik ben er stiekem namelijk best trots op. Wat voor kleding maak jij? 

D: Ik ben mijn stijl nog aan het ontwikkelen. Er is nog niet één trademark waaraan je mijn werk kunt herkennen. Maar ik denk er wel aan om stage te gaan lopen in het kostuumdesign. Een heel andere tak van sport, maar wel interessant! En hoe zit dat bij Nikkie? In welke stijl ontwerpen jullie? 

E: Het is een heel vrouwelijk merk. Eigenlijk een merk dat niet aansluit op de kleding die ik zelf draag. Ik word namelijk blij van heren colberts en oversized shirts. En toch komen in het ontwerptraject ook een hoop andere stijlen voorbij. Denk bijvoorbeeld aan de Y2K-trend uit de 00’s. Dat is weer helemaal terug! En niet dat we die korte rokjes en grote riemen dan 1-op-1 gebruiken in onze eigen ontwerpen, maar we zien het wel als inspiratie. 

D: Grappig wel, dat alles terugkomt! Als ik op TikTok kijk, zie ik ook altijd dingen van vroeger. Ik was er toen zelf natuurlijk nog niet, maar herken de stijl van foto’s en films. Misschien dat dit ook wel de reden is waarom we op de opleiding weinig tijd besteden aan trends. Ze zijn van korte duur. Wat we leren, is voor het leven. 

E: Dat denk ik ook. De skills die ik op Aventus heb geleerd, gebruik ik nog steeds in mijn werk. Ik kijk ontzettend fijn terug op mijn schooltijd en hoop dat jij nog enorm van de komende twee jaar gaat genieten. Van de nieuwe kennis, toffe projecten en het fijne, persoonlijke contact met alle docenten. Want vooral dat laatste maakt voor mij écht Aventus. 

2000
2000
2000
2000
2000
go to previous slide
go to next slide