Tijdens Podium Aventus hebben zeven sprekers in maximaal dertien minuten “de presentatie van hun leven” gegeven over hun expertise met innovatie als speerpunt. De luisteraars waren afgevaardigden van het regionale bedrijfsleven, onderwijs en overheid. 

 

Opening door Niels

De aftrap werd gedaan door Niels, lid van het mbo-ambassadeursteam 2024. Hij opende de avond en vertelde over het prachtige streven om zichtbaar te maken aan welke producten en diensten MBO’ers hebben gewerkt. Een soort keurmerk om te laten zien dat het mbo ertoe doet en dat 60% van de maatschappij op mbo’ers draait.

 

Innovatieve Presentaties

De eerste spreker, promovendus Niek Zuidhof, vertelde over de innovatieve toepassingen van Google Glass in de thuiszorg. Hoewel Google Glass al een tijdje op de markt is, benadrukte Niek hoe deze technologie een beter beeld kan geven van de patiënt in de thuissituatie en hoe specialisten op afstand kunnen meekijken. Hij pleitte voor verdere ontwikkeling van deze toepassingen, omdat er nog veel potentieel is om te benutten.

Vervolgens presenteerde een groep studenten hun project: een retro arcadekast met innovatieve technologieën zoals zonnecellen, accu’s en onderdelen gemaakt met 3D-printing. Hun creativiteit en technische vaardigheden toonden aan hoe traditionele concepten nieuw leven kunnen worden ingeblazen met moderne technologie.

Wesley Lodewegen, een oud-student en nu werkzaam bij Beekman Parts, deelde zijn ervaringen over de groei van het familiebedrijf door het gebruik van innovatieve technologieën. Hij beschreef hoe robots in een autostore orders picken, waardoor het bedrijf met minder ruimte en dezelfde formatie veel meer werk kan verzetten. Wesley sprak met trots over de efficiëntie en vooruitgang die deze innovaties hebben gebracht.

Dennis Klootwijk van de Zero Emission Academy sloot het eerste deel van de avond af met een presentatie over de transitie van brandstofmotoren naar elektrische en waterstofvoertuigen. Hij legde uit hoe deze verandering de werkplaats beïnvloedt en de noodzaak van anders opgeleide monteurs met zich meebrengt. De ontwikkeling van nieuwe opleidingen om aan deze behoefte te voldoen, is in volle gang.

 

Netwerken en Stamppot

Tijdens de pauze genoten de bezoekers van een stamppotje en bespraken ze de innovaties die zojuist waren gepresenteerd. Het was een moment van reflectie en netwerken, waarbij ideeën en indrukken werden uitgewisseld.

 

Nog meer Innovatieve Pitches

Na de pauze gingen de pitches verder met een intrigerend project van docenten en studenten die onderzoeken of koeienurine als brandstof kan worden gebruikt. Ze zijn al ver gevorderd in hun onderzoek om van koeienurine waterstof te maken. Het idee dat koeien naar een speciaal toilet zouden kunnen gaan om brandstof te produceren, sprak tot de verbeelding van het publiek.

Via een live verbinding kregen de bezoekers een demonstratie te zien in Innoventus, waar technologie wordt ingezet om de zorg te verbeteren. Een detectiesysteem observeerde een patiënt en stuurde een signaal naar de verpleging bij een val. Innovatieve hulpmiddelen hielpen de medewerkers om de gevallen patiënt weer overeind te tillen, wat de potentie van technologie in de gezondheidszorg benadrukte.

 

Grasinnovaties door Harald van Grassa

Harald van Grassa sloot de avond af met een presentatie over grasinnovaties. Zijn start-up, Grassa, houdt zich bezig met het ontsluiten van gras. Door het gras eerst te persen, eet de koe gras met minder eiwitten, wat resulteert in minder schadelijke uitstoot. De voedingsstoffen die uit het gras worden gehaald, zoals eiwitten, kunnen weer worden verwerkt in andere voeding. Dit biedt voordelen voor de boer, het milieu en creëert een extra inkomstenbron.

 

Netwerk Talk

Na afloop konden de bezoekers een kijkje nemen in Innoventus, waar veel te zien was over zorgtechnologie. Tijdens de netwerk talk werd er nog volop nagepraat over de innovaties. Eén ondernemer vroeg zelfs of het mogelijk was om aandelen te kopen van het grasbedrijf, wat de interesse en het enthousiasme voor de gepresenteerde innovaties onderstreepte.

We danken alle bezoekers en betrokkenen voor een geslaagde avond!

Podium Aventus 2024
Podium Aventus 2024
Podium Aventus 2024
Podium Aventus 2024
Podium Aventus 2024
Podium Aventus 2024
Podium Aventus 2024
go to previous slide
go to next slide