Wethouders van Zutphen bezoeken Aventus: Samenwerking en Ambities

De wethouders van Zutphen en beleidsadviseur Mitsy le Fèbre gingen in gesprek met studenten, docenten, en sectordirecteuren Silvie Deenen en Petjo Molenaar. Het college van bestuur Ellen Marks en Raimond Bartelink trapten de middag af met een inspirerend gesprek over de maatschappelijke rol van Aventus in Zutphen en ook in de Stedendriehoek.

Groepsfoto met het CvB van Aventus en De wethouders van Zutphen en, beleidsadviseur Mitsy le Fèbre sectordirecteuren Silvie Deenen en Petjo Molenaar

Werken aan een nog betere samenwerking

Verder werd er gesproken over het onderwijsaanbod van Aventus in de regio, zoals zorg in Zutphen, door Esther Gaastra. En de maatschappelijke opdracht van Aventus, de kwetsbare jongeren in de regio door Terrence van Steenis. Silvie Deenen vult aan: "Stageplaatsen voor niveau 1 en 2 zijn moeilijk en daar zien we nog een grote opgave, die willen we graag samen met de gemeente oppakken."

Keuzestress

Teammanager Rianne van der Lugt vertelde over de keuzeproblematiek onder jongeren. En hoe het loopbaanexpertisetraject 'Op weg naar Aventus' een oplossing kan zijn. Zij presenteerde de samenwerking en de lessen die we hebben ontwikkeld met het voortgezet onderwijs. Rianne vertelt: "Het is zo belangrijk dat leerlingen op het voortgezet onderwijs een goede keuze maken, maar dit is op een jonge leeftijd soms een moeilijke keuze."

Rondleiding door Aventus

Tijdens een rondleiding bij Aventus aan de Stationsstraat, deelden tweedejaarsstudenten Fashion Tailor, Kaj en Janneke, hun ervaringen met levensechte opdrachten in het atelier. Docent Ruth Roos benadrukte het belang van deze praktijkgerichte aanpak.

Docenten Jacinto Zwiers en Freek van den Enden van de opleiding ruimtelijke vormgeving bespraken het jaarlijkse evenement in de Walburgskerk, waar eindexamenstudenten hun stukken presenteren voor lokale ondernemers en evenementen in Zutphen. Student Marrit Wolf benadrukte het aspect van werken voor echte klanten: "Dat je het voor een echte klant en voor de ondernemers in Zutphen doet, maakt het bijzonder en nog leuker!" 

Christel Schipper, docent niveau 1 en 2, deelde informatie over het studeren bij Aventus op niveau 1 en 2. De studenten deelden hun ambities na het behalen van hun diploma. Student Tom vertelt: "Omdat we in kleine klassen werken en met vaste docenten, voel ik me gezien en ben ik vaker gemotiveerd om door te zetten."

 

We zijn het erover eens dat het mbo-onderwijs belangrijk is voor Zutphen en de Stedendriehoek en het was een vruchtbare middag om de samenwerking tussen Aventus en de gemeente te versterken.