Je wordt opgeleid tot een allrounder. Als operationeel technicus sta je stil bij onze afhankelijkheid van energie. Je krijgt inzicht in je eigen energieverbruik en dat van bedrijven. Bijna elk apparaat heeft immers stroom nodig. Energiebesparingen bij bedrijven in combinatie met het zelf opwekken van energie (met bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen) is een belangrijk leerdoel binnen de opleiding. Er wordt veel aandacht besteed aan duurzame energie-opwekkers zoals zonnepanelen, warmtepompen en windmolens. Maar de opleiding leidt breed op. Van bediening, bewaking tot het onderhoud van kleine tot grote verschillende productieprocessen. Denk hierbij aan processen met elektriciteit, water, lucht, motoren, duurzame energie (windmolens), stadswarmte, papier en levensmiddelen. Kortom; een veelzijdige opleiding waarbij je na je studie in verschillende branches aan de slag te kunt.
Je leert bij de opleiding allround operationeel technicus onder meer van alles over:
- energietechniek zoals bij stoomketels en stoomturbines
- procestechniek en -beheersing
- besturingstechniek
- bedrijfskunde
- motoren en gasturbines
- onderhoudstechniek
- koel- en vriesinstallaties
- klimaatbeheersing
- meet- en regeltechniek
- elektrotechniek
Daarnaast krijg je: wis- en natuurkunde, Engels, maatschappelijk culturele vorming, kwaliteitszorg, ARBO, veiligheid en milieu.
- Breed basisjaar
Deze opleiding heeft een breed basisjaar. Dit betekent dat je het eerste leerjaar samen met studenten van de onderstaande opleidingen start:
Zo word je breed opgeleid. Mocht je toch nog twijfelen, dan kun je na het eerste jaar switchen naar een andere bovengenoemde opleiding.
- Keuzedelen
Je volgt in je opleiding vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan.
Welke keuzedelen biedt deze opleiding aan?
- Duurzaamheid in het beroep
- Klimaatbeheersing en koudetechniek
- Basisvaardigheden metaalbewerking
- Voorbereiding HBO wiskunde voor de techniek
- Afvalenergiecentrale
- Digitale vaardigheden basis
- Studie-inhoud
Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en één of meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn:
- Nederlands
- Rekenen
- Engels
- Loopbaan en Burgerschap
Daarnaast volg je vakken die je nodig hebt om je werk als allround operationeel technicus goed te kunnen doen. Zo leer je bijvoorbeeld installaties bedienen en bewaken, storingen oplossen, metingen verrichten, installatie testen en collega's begeleiden.