Iets voor jou?
Hoe gaan we om met energie, nu en in de toekomst? En hoe ziet een productieproces eruit? Tijdens deze opleiding leer je de basis van zowel operationele techniek als procestechniek. Van duurzame technieken tot procesoptimalisatie en besturingstechnieken. Je werkt in praktische skills labs en je loopt daarnaast lekker veel stage. Zo ontdek je zelf welk vakgebied het beste bij je past.
Wat leer je
De eerste twee jaar van deze opleiding ontdek je zowel procestechniek als operationele techniek. Je leert de basis van beide vakgebieden en loopt ook stages die bij beide specialisaties aansluiten. Na twee jaar heb je een brede basiskennis opgedaan en kies je de specialisatie die het beste bij je past.
Dit leer je in jaar 1
Het eerste jaar is een combinatie van theorie, praktijk en stages. Je krijgt de kans om je vaardigheden op te bouwen en te ontdekken waar je interesses liggen. Je leert o.a.:
- De basisprincipes van de procesindustrie en operationele techniek
- Veilig werken en kwaliteitsbewustzijn
- Zelfstandig werken en samenwerken
- Technische basisvaardigheden zoals procesbesturing, transportsystemen, natuur- en scheikunde
- Inzicht in energie & duurzame technieken
- Procesautomatisering
- VCA halen
- Projectmanagement
- Voorbereiding op de lintstage in jaar 2: je kiest vier stagebedrijven en solliciteert naar je plek.
- Generieke vakken: Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap.
Over de generieke vakken
De generieke vakken zijn verplicht bij elke mbo-opleiding. Bij de opleiding Allround operationeel technicus / Operator C geldt dat je deze vakken zoveel mogelijk leert rondom je toekomstig beroep. Zo leer je bijvoorbeeld technische instructies lezen en schrijven in het Nederlands en Engels. En is Nederlands spreken gericht op het presenteren van een onderzoek of procesverbetering.
Dit leer je in jaar 2
Het tweede jaar draait om de lintstage. Je loopt, gedurende het hele studiejaar, twee dagen per week stage in vier verschillende sectoren: energiesector, papierindustrie, waterzuivering en afvalverwerking. Dit helpt je om een goede keuze te maken tussen operationele techniek en procestechniek. Ook sluit je dit jaar de generieke vakken af met een examen. De vakken en skills labs worden zó ingericht, dat ze direct aansluiten bij de ontwikkelingen in de sector waar je stage loopt. Zo krijg je skills labs rondom:
- Energie & Warmtetransitie, Basis Storingsanalyse, Procescontrole
- Waterzuivering & Chemische processen
- Circulaire economie, Duurzaamheid in de industrie, Geavanceerde procestechniek
- Keuzedelen
Je volgt in je opleiding vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan.

Gerelateerde opleidingen

Procesoperator A / Litop

Mechanisch operator A (BOL)
