Iets voor jou?
Wil jij ook zo graag kwaliteit leveren tijdens het uitvoeren van verpleegtechnische vaardigheden, dan ben je van harte welkom bij het Leeratelier van Aventus. Op je eigen tempo mag je aan de slag met verpleegtechnische vaardigheden. Heb je niet alle handelingen van het Keuzedeel K0118 nodig of voldoe je niet aan de toelatingseisen van het Keuzedeel K0118, dan kun je per onderdeel toch een bewijs van deelname behalen bij Aventus.
Wat leer je
In de langdurige zorg gebruiken veel cliënten gedurende langere tijd verschillende medicijnen. Als zorgverlener is het belangrijk dat alles weet over veilig en efficiënt toedienen van medicijnen. Belangrijk is ook dat jij inzicht hebt in waarom medicijnen worden toegediend. Je moet bekwaam zijn in het uitzetten, aanreiken en toedienen van medicijnen en waar je op moet letten om bijwerkingen te voorkomen.
In deze module ga je je bekwaam maken in de kennis, vaardigheden en juiste beroepshouding bij het uitvoeren van een risicovolle handeling; Medicijnen toedienen. Dit betekend concreet dat je de vaardigheden moet beheersen en over kennis moet beschikken over werking, bijwerkingen, risico’s en hoe te handelen bij complicaties. Je dient kennis te hebben over het ziektebeeld van de cliënt en neem je de verantwoordelijkheid of je bekwaam bent om de handeling uit te voeren.
Medicatieveiligheid is een belangrijk onderwerp bij het toedienen van medicatie. Tijdens deze module zullen we de verdieping gaan zoeken in wat is medicatieveiligheid, het doel en de veilige principes van medicatieveiligheid.
Naast de theorie ga je je ontwikkelen in de volgende vaardigheden:
- Medicijnen checken, registreren, distribueren, zo nodig controle op inname (via een geneesmiddel distributiesysteem)
- Medicijnen toedienen: oraal en rectaal
- Medicijnen toedienen via de huid
- Medicijnen toedienen via de luchtwegen
- Medicijnen toedienen via de slijmvliezen
- Medicijnen toedienen via transdermale pleister
- Afronding
Na afronding van de cursus ontvangt de deelnemer een bewijs van deelname.
- Duur
Binnen een periode van acht weken zijn er vier lesavonden op de dinsdag van 16.00 tot 20.30 uur. De eerste bijeenkomst is verplicht, de overige drie bijeenkomsten zijn vrijwillig.
- Startdata & lestijden
Startdata
- dinsdag 21 januari 2025
- dinsdag 15 april 2025
De uiterste inschrijfdatum voor een scholing is twee weken voor de startdatum. Meld je je na de uiterste inschrijfdatum aan, dan word je automatisch geplaatst bij de eerstvolgende cursusperiode.
Check Korte scholing Zorg - Overzicht lesdata en -tijden voor een volledig overzicht van alle lesdata.
Lestijden
16.00 - 20.30 uur.
- Leeratelier zorg
Deze keuzedeel is onderdeel van Leeratelier Zorg. Lees hier meer over deze scholing. We leven in een continu veranderde wereld. Daarom vinden wij het belangrijk dat iedereen die bij ons deze scholing volgt, regie neemt over zijn of haar leerproces. Dit houdt in dat iemand meer eigen verantwoordelijkheid krijgt, flexibel leert omgaan met veranderingen en onderzoekende houding aanneemt: de Knowmad. Dit stimuleert een leven lang ontwikkelen (LLO).