Subsidies voor volwassenen en werkgevers
Bij Aventus geloven we in een Leven Lang Ontwikkelen. Of je nu als volwassene je carrière een nieuwe impuls wilt geven of als werkgever je personeel wilt bijscholen, er zijn diverse subsidies en financiële regelingen beschikbaar om scholing toegankelijk en betaalbaar te maken.
Subsidie voor volwassenen die een opleiding willen volgen
Wil je jezelf ontwikkelen door het volgen van een mbo-opleiding, cursus of certificaat? Er zijn verschillende financiële regelingen die je kunnen ondersteunen:
- Leerwerkloket
Het Leerwerkloket adviseert werkzoekenden, werknemers, scholieren, studenten en ondernemers over om- en bijscholing, werkend leren en leerwerktrajecten.
Lees meer op > leerwerkloket.nl/over-ons
- RMT de Regio WerktDoor
Het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) helpt jou te kijken naar scholings- en baanmogelijkheden en financiële mogelijkheden.
Lees meer op > Subsidies en financiële regelingen | Werkcentrum Veluwe Stedendriehoek
- Levenlanglerenkrediet
Leen een bedrag bij de overheid dat zo hoog is als het lesgeld van je opleiding.
Subsidie voor werkgevers die hun personeel willen scholen
Voor werkgevers zijn er diverse subsidies en regelingen beschikbaar om de ontwikkeling van je medewerkers te stimuleren:
- Sectorale Ontwikkelpaden (SLIM-regeling)
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft 12 Sectorale Ontwikkelpaden erkend en subsidie beschikbaar gesteld voor opleidingen binnen deze Ontwikkelpaden. Dit is dé kans om te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers. Aventus is specialist op het gebied van leren en ontwikkelen en heeft veel scholingsaanbod binnen deze ontwikkelpaden. Onze relatiemanagers gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.
Over de Sectorale Ontwikkelpaden
Sinds 10 maart kunnen werkgevers subsidie aanvragen om (nieuwe) werknemers te scholen. Het betreft hier specifiek scholing die is opgenomen in de Ontwikkelpaden. Tot en met 2027 is er ruim € 73 miljoen beschikbaar voor deze scholingssubsidie. Werkgevers krijgen een deel van de opleidingskosten voor het scholen van nieuwe of huidige medewerkers vergoed. Het gaat om praktijkgerichte opleidingen waarbij mensen tegelijkertijd werken en leren. De opleidingen in de Ontwikkelpaden zijn belangrijke bouwstenen in de ontwikkeling van werkenden. De opleidingen in het sectoraal Ontwikkelpad moeten gecombineerd kunnen worden met werken. In het mbo gaat het om opleidingen in de BBL (volledige opleidingen met een diploma als resultaat) en de derde leerweg (zowel volledige als delen van opleidingen, gericht op het behalen van een mbo-certificaat of praktijkverklaring). Een overzicht van de Ontwikkelpaden vind je op rijksoverheid.nl/ontwikkelpaden. Op Leeroverzicht.nl wordt per branche weergegeven welke opleiders de opleidingen aanbieden.
Hoeveel subsidie krijg ik?
Het subsidiepercentage hangt af van het niveau van de te volgen opleiding. Met deze subsidie wil het kabinet zich inzetten om de tekorten in deze sectoren aan te pakken en bij te dragen aan duurzame inzetbaarheid van (nieuw) personeel.
Voor wie?
De scholingssubsidie is bedoeld voor werkgevers. Later dit jaar kunnen ook samenwerkingsverbanden van werkgevers- en werknemersorganisaties en/of O&O-fondsen met arbeidsmarktregio’s en provincies deze subsidie als collectief aanvragen.
Onderdeel van Ontwikkelpad
De subsidie is bedoeld voor opleidingen die onderdeel uitmaken van een Ontwikkelpad voor een maatschappelijk cruciale sector. De eerste 12 Ontwikkelpaden zijn door de sectoren zelf vastgesteld en erkend door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze horen bij de sectoren Zorg en Welzijn, Kinderopvang, Hoveniers en Groenvoorziening en Techniek, Bouw en Energie.In een Ontwikkelpad is te zien welke functies er in een sector zijn en welke opleidingen opleiden tot deze functies. Zo zie je hoe je kan in- en doorstromen in een sector of overstappen tussen sectoren. In de loop van het jaar komen er nog meer Ontwikkelpaden, voor onder andere het onderwijs en de ICT.
- De erkende Ontwikkelpaden vind je op rijksoverheid.nl/ontwikkelpaden
- Op leeroverzicht.nl wordt per branche weergegeven welke opleiders de opleidingen aanbieden
Contact
Meer weten? Neem contact op met één van onze relatiemanagers voor een vrijblijvend adviesgesprek over het onderwijsaanbod.- Subsidieregeling Praktijkleren
Biedt een tegemoetkoming tot €2.700,- voor de begeleiding van studenten met een praktijk- of werkleerplaats.
- Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O-fonds)
Beschikbaar voor specifieke sectoren zoals energienetwerkbedrijven en telecom, om scholing en ontwikkeling te financieren. Lees meer via oof.nl/home
- Tel mee met Taal
Jaarlijkse subsidie voor activiteiten gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid onder werknemers. Lees meer via telmeemettaal.nl/subsidie/werkgevers.
- Werkcentrum Veluwe Stedendriehoek
Subsidies, regelingen en antwoord op vragen voor werkgevers met een sociaal hart. Lees meer via Werkcentrum Veluwe Stedendriehoek.
- Leerwerkloket Stedenvierkant
Leerwerkloket Stedenvierkant is het informatiepunt voor onafhankelijk advies over Leren & Werken in de regio Stedendriehoek en Noordwest-Veluwe. Lees meer via stedenvierkant.leerwerkloket.nl/.

Contact & Advies
Interesse in samenwerking?