Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijzondere instroom

Aventus backstage

Wil je je aanmelden voor een mbo-opleiding? Dan moet je aan wettelijke toelatingseisen voldoen. Op onze website staat bij elke opleiding vermeld welke toelatingseisen er voor de opleiding gelden. Zo moet je om te kunnen starten aan een mbo-opleiding in de meeste gevallen in het bezit zijn van een vmbo-diploma. Maar soms lukt het niet om je diploma op je school te behalen. Of je bent in het bezit van een buitenlands diploma. Wat dan? Ook dan zijn er nog mogelijkheden, waarbij we bij hoge uitzondering af mogen wijken van de wettelijke toelatingseisen. Hieronder vind je meer informatie over deze situaties van bijzondere instroom:

  • voor vmbo-leerlingen
  • voor studenten met een migratieachtergrond (NT2)
  • voor zij-intromers

VMBO - Nog geen diploma. Wat nu?

Ben je gezakt voor je vmbo-diploma en heb je niet de mogelijkheid om het jaar opnieuw te doen bij je huidige school? Dan zijn er mogelijkheden:

Entreeschool
De Entreeschool biedt mbo-opleidingen aan op niveau 1. Voor deze opleidingen ben je toelaatbaar als je niet in het bezit bent van een diploma voortgezet onderwijs. Wel moet je op 1 augustus van het jaar waarin je start aan de Entreeschool 16 jaar of ouder zijn. 

Aventus Lyceum (vavo)
Via Aventus Lyceum is het mogelijk alsnog je vmbo-tl/mavo- of zelfs havo- of vwo-diploma te halen. Het vavo-onderwijs van Aventus is kleinschalig, waardoor er tijd en gelegenheid is voor persoonlijke aandacht. Er heerst een volwassen sfeer en er wordt een bepaalde mate van zelfstandigheid van je verwacht. Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden en voorwaarden voor Aventus Lyceum. 

Dubbeltraject: al starten met je mbo opleiding en alsnog je vmbo-diploma halen
Ben je nèt op één of twee vakken gezakt voor je diploma vmbo-tl? In sommige gevallen is het mogelijk om je toch aan te melden voor de mbo-opleiding van jouw keuze en daarnaast via Aventus Lyceum de twee examenvakken alsnog te halen. Je krijgt dan een maatwerktraject aangeboden waarbij je al start met je mbo-opleiding en daarnaast via het Aventus Lyceum je vmbo-tl-diploma afrondt. Lees hier meer over het dubbeltraject vavo - mbo.

NT2 - studenten met een migratieachtergrond

Diploma staatsexamen NT2 en buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een diploma staatsexamen NT2  - I of II, én een (via DUO gewaardeerd en/of vertaald) buitenlands diploma, maar heb je geen Nederlandse vooropleiding gehad? Dan mag je jezelf aanmelden voor een mbo niveau 2, 3 of 4 opleiding. Er wordt dan op basis van de aangeleverde documenten onderzocht of je kunt starten met de door jou gewenste opleiding. Een toelatingsonderzoek kan deel uitmaken van de procedure.
 

18+ student met vluchtelingen-achtergrond zonder diploma staatsexamen
In dit geval word je geplaatst bij een opleiding van de Entreeschool op basis van een intakegesprek.
 

Leerling Internationale SchakelKlas zonder erkend Nederlands diploma:
Als leerling ISK ben je toelaatbaar tot een opleiding van de Entreeschool. Als je de Nederlandse taal aantoonbaar beheerst op B1-niveau, dan zijn er wellicht ook mogelijkheden om verder te studeren op de mavo Aventus Lyceum.
 

Voorwaarden:

  • Aanmelden kan via de mentor op jouw ISK-school
  • Jouw taalniveau is minimaal B1 (de uitslag moet 9 mei 2024 bij ons binnen zijn)
  • Je hebt een uitbesteding voor twee jaar
  • Een positief advies vanuit een capaciteiten- en motivatieonderzoek

Zij-instroom

Heb je een leerbaan (BBL werkplek) gevonden bij een erkende werkgever en wil je aanmelden voor de betreffende opleiding, maar voldoe je niet aan de toelatingsvoorwaarden? Of weet je niet of je (oude) diploma van voor 1 januari 2007 geldig is voor toelating? Is de werkplek geaccrediteerd en heb je een contract met voldoende uren? Dan kun je een beroep doen op de route bijzondere instroom bij het mbo. Naast een toelatingsonderzoek kan er ook een adviesgesprek met de opleiding plaats vinden. NB: deze route is niet mogelijk als je korter dan 2 jaar geleden van het voorgezet onderwijs bent uitgestroomd.

Aanmelden

Wil je een opleiding gaan volgen en is voor jou een van de bovengenoemde situaties van toepassing? Meld je aan dan eerst aan bij de gewenste opleiding. Na je aanmelding wordt gekeken of je toelaatbaar bent of dat er bijzondere instroom voor jouw situatie geldt.