Interview buitenlandstage Daniël Peters
‘Iedere grens die je zelf blijft stellen, brengt jou dichter bij jezelf’ – stage Daniël Peters
Een stage in het buitenland? Daar was Daniël niet zo voor te porren. Nee, dan liever een stage als purser of steward op Schiphol, met vrienden en familie altijd dichtbij. Helaas stak corona een stokje voor zijn plannen. Het heeft wat overtuigingskracht gekost, maar samen met medestudenten vertrok Daniël voor vier maanden naar Kos, waar hij geen seconde spijt van heeft!
Voorbereiding
‘De voorbereiding op mijn eindstage verliep wat rommelig, omdat ik zelf niet goed wist op welke plek ik in coronatijd voor mijn eindstage terecht kwam. Op Schiphol kon ik niet starten, en aangezien de tijd begon te dringen heb ik last minute besloten om naar het Griekse eiland Kos af te reizen om als stagiaire bij Swissport op Kos Airport aan de slag te gaan.
De voorbereidingen vanuit school verliepen, ondanks de korte tijd die ik daar nog voor had, prima. We zijn voorgelicht over welke werkzaamheden we gingen uitvoeren, hoeveel stage-uren we mochten draaien tijdens de vier maanden, wat we konden verwachten van Swissport, hoe we geschikte accommodatie konden vinden, en waar we het beste een auto konden huren. Zowel het stagecontract als de Erasmusbeurs was vlot geregeld. Ook toen ik op Kos was, verliep het contact goed; een mail of een appje werd snel beantwoord door mijn stagebegeleidster.’
De eerste week
‘Ik merkte al snel dat het in Griekenland anders georganiseerd is dan in Nederland. Zo moesten we vlak na onze aankomst naar de luchthaven voor een Swissportvoorlichting. Bij aankomst bleek dat er toch geen tijd was en werd het alsnog gecanceld. Uiteindelijk zijn we toch geïnformeerd over wat er van ons verwacht werd en kregen we de bedrijfskleding uitgereikt, dus eind goed al goed.
Ik woonde met 16 studenten samen in het dorpje Mastichari, een rustig dorpje dat op 5 minuten van Kos airport ligt. De ene helft van onze groep woonde in een appartementencomplex dat aan het strand lag en de andere helft in een complex bij een boerderijtje met een mooi uitzicht over de bergen. Ik woonde bij de oude boer, dat was heel gezellig. Hij zorgde goed voor ons en voorzag ons iedere dag van vers fruit. En als ik wilde ontspannen dan ging ik naar het strand.
Ook was de luxe die ik in Nederland gewend ben niet de gewoonste zaak van de wereld op Kos. Kranen doen het niet altijd, en als er al water uit de douche komt is het soms bruin en vaak koud. Dus dat was even resetten, maar dat heeft ook wel zijn charme, dat Griekse sfeertje. En als je veel lange dagen maakt ben je al snel tevreden, als er maar een bed staat.’
Leven in Griekenland
‘Grieken zijn hele vriendelijke mensen, ze doen alles op hun gemak, en nemen het niet zo nauw met de tijd. Heb je een afspraak om 2 uur dan wordt het zo half 3. In Nederland moet alles maar snel, snel. Het is daar veel relaxter; wij Nederlanders zijn soms veel te ongeduldig en opdringerig, op dat gebied kunnen wij nog veel van de Grieken leren. Tijdens de siësta, tussen de middag, mag je ze ook niet storen want dan gaan ze ‘een tukkie doen’ of eten met vrienden of familie.
Kos is een heel klein eiland. Prima om daar vier maanden stage te lopen, maar ik zou er niet willen wonen. Zeker buiten het vakantieseizoen, als alle toeristen weg zijn en het uitgangsleven is afgelopen, zou ik me snel vervelen. Zo ben ik er tijdens mijn verblijf drie dagen tussenuit geknepen naar Athene…heerlijk om weer een Mc Donalds, H&M en Zara te zien, die vind je niet op Kos.
Afgelopen zomer was de warmste zomer op Kos in 25 jaar; 45 graden Celsius op het hoogtepunt. We hadden geen airco op onze kamer, dus het was overdag en ’s nachts bloedheet. Doordat we veel te weinig slaap hadden zijn we uiteindelijk uitgeweken naar het strand om daar te slapen. We hebben zelf airco aangeschaft en toen ging het weer, toen hield ik het wel goed vol.
Omdat op Kos boodschappen doen en zelf koken net zo duur is als uit eten gaan hebben we alleen maar buiten de deur gegeten. Van de zeven dagen in de week zaten we minimaal vier dagen in ons vaste restaurantje, waar je een flink bord pasta voor €6,- kon bestellen. Vers voor je gemaakt en geen afwas, dus de keuze voor uit eten gaan was makkelijk gemaakt.’
Stage en financiering
‘Om passagiers op een veilige en plezierige wijze naar hun vakantiebestemming te brengen, verzorgt Swissport op luchthavens de grondafhandeling voor een groot aantal luchtvaartmaatschappijen. Ik werkte als check-in agent en werd vijf dagen in week ingepland en was daarna twee dagen vrij. Op sommige dagen werkte ik zeven uur en in de drukke weekenden soms ook elf uur. Ik heb het erg leuk gevonden, want elke passagier is weer anders. Mijn Griekse collega’s waren erg vriendelijk en hebben mij alles rustig uitgelegd. Ik vond het niet lastig, want ik had ook al veel op school geleerd. Ik moest wel met andere programma’s werken, maar dat kreeg ik snel onder de knie.
Je krijgt Grieks loon als stagevergoeding, een weekendtoeslag en bonnen die we bij de supermarkt konden verzilveren voor boodschappen. Daarnaast heb ik een Erasmusbeurs gekregen voor de reis en het verblijf. Die beurs heeft school voor mij aangevraagd en uitgekeerd. Je moet daar wel allerlei documenten, waarin de rechten en plichten staan, voor ondertekenen. Uiteindelijk kwam ik goed uit met mijn geld; ik kon er prima van leven in Griekenland. Ik heb zelfs aan het eind van mijn stage nog wat overgehouden. ‘
Tips
‘Uit ervaring weet ik dat je best snel reset naar de Griekse cultuur. Houd er wel rekening mee dat je in een andere omgeving terecht komt dan je gewend bent in Nederland. Zo is het op Kos echt heel warm en was er bijna elke dag een kleine aardbeving. En als het een keer met bakken uit de lucht komt dan is er grote kans op wateroverlast, omdat de droge grond dan geen water opneemt. Het is daar niet zo goed geregeld met putten als in Nederland. Als een dag later schijnt de zon weer schijnt, vergeet je dat dan ook wel weer snel.’
Waarom naar het buitenland?
‘Ik raad iedereen aan om zo’n stage te doen, daar leer je jezelf kennen en zijn wie je bent. Maakt niet uit in welke branche, het is goed voor je zelfontwikkeling. Omdat je jezelf leert ontwikkelen, ga je dingen van jezelf zien die je nog nooit hebt gezien. Ik heb mijn grens verlegd door naar het buitenland te gaan, want ik had nog nooit afstand gehouden van mijn ouders. Het was voor mij een leerproces om zelfstandig te worden. Ik merk dat ik veel volwassener ben geworden; zo ben ik beter gaan opletten met geld uitgeven. Je moet zelf de autohuur, de benzine en boodschappen betalen. Daardoor heb ik een beter overzicht over mijn financiële budget gekregen.
Mijn Engels is zeer verbeterd. Op Kos airport heb ik heel veel Engels met passagiers gesproken. Ik hakkel nu minder en ik ken veel meer Engelse woorden. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik de pittige Engelse sollicitatietest bij KLM onlangs heb behaald, en dat ik een baan heb aangeboden gekregen als Cabin Attendent bij KLM Cityhopper!’