Overslaan en naar de inhoud gaan

Zó praktisch is leren in de praktijk

In ons onderwijs staat de beroepspraktijk voorop. Want je leert sneller door te dóen en te ervaren. Tijdens de lessen en lesopdrachten krijg je daarom veel voorbeelden uit de praktijk. Zo ontdek je wat nodig is om je werk te doen en om problemen op te lossen. Aan de opdrachten werk je vaak in groepjes. Handig, want zo leer je meteen samenwerken, iets dat je bij heel veel beroepen nodig hebt.

webselect kappers

Leerbedrijf in school

Lijkt het je nu nog eng, werken bij een echt bedrijf of echte instelling? Bij Aventus werk en leer je binnen de schoolmuren bij leerbedrijven die lijken op het bedrijf of de instelling waar je later komt te werken. Een veilige plek waar je de praktijk ontdekt. Zo vind je bij ons een keuken en een restaurant, een winkel of een kapsalon waar echte klanten komen. Ook krijg je hier gastlessen van mensen uit de praktijk.

Vakwedstrijden bij Aventus

Hoe goed ben je in je vak? Beheers je je skills op topniveau? Studenten van Aventus doen veel mee met regionale en (inter)nationale vakwedstrijden om zich te meten met andere studenten. Het is uitdagend en inspirerend om in wedstrijdvorm jouw vakvaardigheden verder te ontwikkelen. We doen o.a. mee aan Skills Heroes, ToerismeBokaal, Beste Kok van Oost-Nederland en de AEHT (international hotel & tourism challenges). Het zijn allemaal vakwedstrijden voor mbo’ers. Je krijgt de kans om jouw talenten te laten zien in tientallen vakrichtingen, zoals mediavormgeving, verpleegkunde, secretarieel, bouw en afbouw, koken, hotelmanagement, toerisme of recreatie.

Challenges

Expert worden in je vakgebied is vaak niet meer genoeg. Kennis verbinden met die van een ander, samenwerken met andere disciplines, creatief en vindingrijk altijd een oplossing vinden voor welk probleem dan ook, zijn cruciaal voor de huidige arbeidsmarkt. Dat leer je in een challengeteam. Met studenten van verschillende opleidingen bedenk je oplossingen voor vraagstukken van bedrijven in de regio.

In de regio Stedendriehoek wordt jaarlijks een Clean Tech Battle georganiseerd voor hbo-, mbo- en vmbo-studenten. Jij kunt, als student van Aventus, ook meedoen aan deze innoverende wedstrijd. Meer informatie vind je op de website van het Cleantech Center.

Op stage!

Al snel ben je toe aan een kijkje buiten de school. Tijdens je opleiding ga je minstens 20 procent van je studietijd op stage. Bij sommige opleidingen zelfs wel 40 procent. Bij veel opleidingen start je stage al in het eerste studiejaar. In het beroepsonderwijs heet die stage trouwens: beroepspraktijkvorming (bpv). Bekijk ook de mogelijkheid voor een buitenlandse stage.

Maak je keus

Weet jij al wat bij je past: een leerbedrijf of een stageplek? Lees hier meer over de leerwegen die daar bij horen: BBL of BOL. Of kies meteen de BBL- of BOL-opleiding die bij jou past, op de school waar jij ‘t maakt.

webselect kappers