In 2019 vierde Aventus veertig jaar NT2-onderwijs. NT2, oftewel Nederlands als tweede taal, is gericht op mensen voor wie Nederlands niet de moedertaal is. Al vier decennia lang helpen Aventus en haar voorgangers nieuwkomers om de Nederlandse taal te beheersen; dé basis voor deelname aan de samenleving. Daarbij vindt Aventus het ook essentieel dat iedere student de basisvaardigheden beheerst, zoals rekenen en taal, zodat iedereen vol vertrouwen de uitdagingen van werk en opleiding kan aangaan.
NT2-docent Gea weet dat als geen ander. Al jaren helpt ze studenten die met een nieuwe taal en een nieuwe toekomst beginnen. Eén van hen is Salam Izzeddin, die in 2018 samen met haar familie haar eerste taallessen bij Aventus volgde en inmiddels haar plek heeft gevonden in de zorg. Het duo bespreekt het belang van taal, de uitdagingen voor nieuwkomers en de kansen die er liggen.
Gea: “Toen ik twintig jaar geleden met NT2-onderwijs begon, wist ik meteen: dít is het. Het lesgeven aan nieuwkomers trok me enorm aan. Als je in een ander land moet gaan wonen en leven, wil je dat iemand je met geduld helpt. Taal is de sleutel om je thuis te voelen. Daarom vind ik dit werk zo belangrijk.”
Salam: “Dat heb ik zelf ook zo ervaren. Ik kwam in 2018 bij Aventus, samen met mijn zus en nicht. We zaten eerst bij een andere school, maar daar konden we alleen het taalniveau A1 en A2 halen. Bij Aventus konden we verder, tot het staatsexamen. Dat wilden wij heel graag. Mijn andere zus en haar man zaten al bij Aventus en toen mochten wij ook komen.”
Gea: “Dat is een heel goede stap geweest. Hoe zag jouw onderwijs in Syrië eruit?”
Salam: “Tot mijn achttiende zat ik op school, maar daarna heb ik geen vervolgopleiding gedaan. Ik werkte in een apotheek met make-up en parfum. En toen ik 18 was, ben ik getrouwd.”
Gea: “En daarna kwam je in Nederland, moest je een nieuwe taal leren en opnieuw beginnen. Hoe was dat voor jou?”
Salam: “Moeilijk. Maar ik had gelukkig een fijne docent. Jij maakte de lessen leuk en de klas voelde veilig. Daardoor durfde ik te praten en te oefenen. Dat was heel belangrijk.”
Gea: “Dat is precies waarom we bij Aventus ook extra inzetten op taalondersteuning. Nieuwkomers hebben soms een lange weg te gaan, maar door extra begeleiding en een veilige leeromgeving lukt het vaak toch. Het is voor hen namelijk meer dan een nieuwe taal leren. Nieuwkomers moeten ook de Nederlandse samenleving leren kennen en hebben vaak zorgen over familie. We proberen hen daarin te ondersteunen waar mogelijk.”
Salam: “Die hulp maakt echt een verschil. In het begin had ik veel aan mijn hoofd, maar ik wilde niet stilzitten. Ik deed daarom altijd mijn best. Ik heb uiteindelijk B1 Schrijven en Luisteren in één keer gehaald. De andere toetsen niet in één keer. Maar mijn basis was voldoende om verder te gaan. Ik wilde graag werken. Want als je thuis zit, leer je de taal niet.”
Gea: “Vaak wordt tegen nieuwkomers gezegd dat hun taal nog niet goed genoeg is voor werk. Maar juist door te werken wordt je taal beter! Het zou mooi zijn als meer werkgevers dit omarmen en kansen bieden aan mensen met een migratieachtergrond. We hebben mensen nodig, vooral in de zorg. Nederland vergrijst, en we hebben jonge, gemotiveerde nieuwkomers. Toch zitten veel van hen thuis, omdat ze niet de juiste kansen krijgen.”
Salam: “Gelukkig kwam ik in contact met het initiatief Kleurrijk Zorgen in Apeldoorn. Dat was een samenwerking tussen Aventus en zorginstellingen in de gemeente. Daar kon ik studeren en werken tegelijkertijd. Dat voelde meteen goed. Tegelijkertijd deed ik de Variis-training. Die helpt bij diversiteit in de zorg. En dat gaf me veel zelfvertrouwen. Daar leerde ik dat het niet uitmaakt wie je bent of waar je vandaan komt. Je bent mens en dus hoor je erbij.”
“In september 2022 liep ik stage in een verpleegtehuis, op een gesloten afdeling met mensen met dementie. Daar leerde ik wat echte zorg is. Nu werk ik sinds februari in de thuiszorg.”
Gea: “Kleurrijk Zorgen was een mooi initiatief, opgezet door Jos Artz en Haci Aslan. Goed om te horen dat jij daarna door bent gegaan in de zorg! En je blijft ook aan je taal werken, hè?”
Salam: “Ja, want ik wil mij zekerder voelen. Mijn collega’s zijn geduldig, maar ik wil mezelf beter kunnen uitdrukken. Daarom kom ik weer terug naar Aventus om extra te oefenen.”
Gea: “Wat ik zo mooi aan jou vind, is dat je nooit stopt met leren – dat zie ik bij veel van onze studenten. Ondanks systeemuitdagingen blijven we bij Aventus inzetten op basisvaardigheden, zoals taal en rekenen, voor iedere student. In 2021 stopte Aventus helaas met de inburgeringslessen. Maar extra hulp voor mbo’ers is er nog steeds via ondersteuningsprogramma’s zoals Dugout. Daar ben je welkom voor hulp bij opdrachten of een rustige werkplek.”
“Vanaf het begin bij Aventus heb ik zoveel studenten uit alle hoeken van de wereld zien groeien. Als coördinator van het Taalmaatjesprogramma en organisator van het Nederlandse Muziekcafé heb ik ervaren hoe inspirerend en verbindend leren kan zijn. Het is prachtig om te zien hoe taal en cultuur mensen samenbrengen. Zes jaar na ons groots gevierde veertigjarig jubileum voel ik die kracht nog steeds, in elke ontmoeting en elk gesprek.”
Salam: “Ik ben blij dat bij Aventus iedereen extra hulp kan krijgen. Dat is heel waardevol en zéker als Nederlands niet je moedertaal is. Daar ben ik heel dankbaar voor.”
Gea: “En daarom blijf ik me inzetten voor NT2-onderwijs! Aventus blijft zich focussen op taal, ondanks alle veranderingen. Want als je de taal beheerst, kun je zoveel meer. Jij bent daar het levende bewijs van.”