Shape the world
Overal om je heen, overal waar je kijkt zie je technologie. Als je weet wat je met technologie kan doen, dan kun jij aan de wereld bouwen. Want met jouw hulp en de juiste kennis wordt techniek een superkrachtige tool.
Shape the world. Word een Software developer.
Software developer iets voor jou?
Als Software developer ontwikkel en bouw je software. Voor bijvoorbeeld programma’s, websites, apparaten of machines. Of het nou voor de nieuwste games, een robot in de ouderenzorg of een java applicatie bij een groot bedrijf is. Jij voelt je helemaal thuis in de IT-wereld en wordt blij van nieuwe technologie.
De opleiding Software developer
Aventus biedt eigentijds onderwijs. Je volgt een opleiding op maat, in jouw tempo en met goede begeleiding. We leiden je niet alleen op voor een diploma, maar zeker ook voor een loopbaan. Want met de snelle ontwikkelingen van de technologie van vandaag en morgen, leert een programmeur zijn leven lang en zijn de kansen op de arbeidsmarkt groot.
Je opleiding start met een oriëntatiefase van tien weken, waarin je kennis maakt met de opleidingen Software Developer, Human Technology en Expert IT. Daarna kun je nog zonder vertraging overstappen naar één van deze opleidingen. Blijf je bij de opleiding Software developer, dan ga je na die tien weken verder met het leren van de basisvaardigheden. Heb je voldoende kennis en vaardigheden opgedaan dan ga je werkervaring opdoen tijdens een stage. Terug op school ga je je kennis verdiepen. In de derde fase van je opleiding ga je je verder professionaliseren door projecten te doen voor echte opdrachtgever.
Software ontwikkelen valt of staat met goed samenwerken, communiceren en plannen. Daarom leer je alles over projectmethodes zoals Scrum en waterval en ben je actief bezig met communicatie binnen een team en met klanten.
Bepaal je eigen route
In principe duurt de opleiding vier jaar. Het is mogelijk om de opleiding in drie of drie-en-een-half jaar te doen. Samen met jou bepalen we je route. Dat betekent ook dat je nooit een jaar blijft zitten.
Specialisaties
De opleidingen Applicatieontwikkelaar en Gamedeveloper gaan op in de nieuwe opleiding Software developer. Deze opleiding kent bij Aventus straks diverse specialisaties zoals bijvoorbeeld Webdeveloper, Software & App-developer, Embedded (robotica) developer en gamedeveloper. Ook is er een goede oriëntatie op ondernemerschap en bedrijfskunde én sluit de opleiding perfect aan op het HBO.
- Toelatingseisen
Je bent welkom op de opleiding Software developer met één van deze bewijzen:
- Diploma VMBO: kaderberoepsgerichte, Gemengde en Theoretische Leerweg
- Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
- Mavo-diploma
- Diploma mbo niveau 2
Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.
- Studie-inhoud
Hoe ziet jouw opleiding eruit?
Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en één of meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze onderdelen door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke onderdelen zijn:
- Nederlands
- Rekenen
- Engels (alleen voor niveau 4)
- Loopbaan en Burgerschap
Kerntaken en werkprocessen
Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding:
Basisdeel
Kerntaak: Realiseert software
Werkprocessen:- Plant werkzaamheden en bewaakt de voortgang
- Ontwerpt software
- Realiseert (onderdelen van) software
- Test software
- Doet verbetervoorstellen voor de software
Kerntaak: Werkt in een ontwikkelteam
Werkprocessen:- Voert overleg
- Presenteert het opgeleverde werk
- Reflecteert op het werk
- Keuzedelen
Wat zijn keuzedelen?
Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke onderdelen die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze onderdelen horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardonderdelen, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan.
Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan?
In totaal volg je drie keuzedelen. Met de keuzedelen geef je je specialisme vorm of je oriënteert je op de vervolgstap na je opleiding. Naast het aanbod van de eigen opleiding kun je ook enkele keuzedelen van andere opleidingen kiezen.
Keuzedelen Software developer:
- Klantcontact en verkoop
- Grafisch ontwerp voor webdevelopment
- Programmeren van microcontrollers
- Basis programmeren van games
- Mobile application development
- Oriëntatie op ondernemerschap
- Voorbereiding hbo
Na je opleiding
Wat wordt je werk en werkplek?
Als Software developer maak je de wereld makkelijker met software.
Met de opleiding Software developer leer je programmeren en software ontwikkelen voor internet, apparaten en games. Daarmee leg je de basis voor een mooie baan, voor een hbo-opleiding of je eigen onderneming. Je bouwt websites, apps en toepassingen voor MKB-bedrijven, je werkt als security-specialist in de publieke sector of bouwt aan gave applicaties bij grote werkgevers zoals defensie en politie.
Dit en meer doe je:
- ontwikkelen, beheren, testen, onderhouden van software voor websites, pc, tablet of smartphone
- werken aan ‘slimme’ apparaten (wasmachine, koelkast, Blu-rayspeler, auto in contact met pc of mobiel)
- checken of applicaties goed blijven werken en ze waar nodig aanpassen
- goed luisteren naar wensen van klant en inschatten welke verschillende mensen met applicatie werken
- goed samenwerken met collega’s en klanten