Overslaan en naar de inhoud gaan

Sutfene en Aventus: ontwikkeling van zorgmedewerkers

Met circa 1000 medewerkers en 500 vrijwillige zorgverleners, is Sutfene een belangrijke speler in Zutphen en omstreken. Sutfene maakt, net als alle zorginstellingen, een transformatie door waarbij behoefte is aan hoger geschoold personeel. Bijscholing van een groot aantal medewerkers, van mbo niveau 2 naar niveau 3 Verzorgende IG, was hierbij noodzakelijk.

Toch geen 1-jarige opleiding

Aanvankelijk zocht Sutfene naar een 1-jarige opleiding. In de gesprekken met Aventus werd duidelijk dat het belangrijk is om medewerkers, die al jaren werken en acteren op een bepaald niveau, de tijd te geven om zich te ontwikkelen. Men moet wennen aan het opnieuw naar school gaan. Dit vergt niet alleen een andere mindset, ook moet er thuis van alles geregeld worden. Daarnaast blijkt dat de vakken Nederlands en rekenen veelal als lastig worden ervaren. “Wij waren er daarom al snel uit dat we onze medewerkers door Aventus wilden laten scholen. Zij zijn hierin het meest deskundig”, aldus Anja Nijland, wijkmanager en de coördinator van dit opleidingstraject binnen Sutfene.

“Aventus was goedkoper”

Naast dat Aventus geen commerciële partij is, heeft Sutfene gebruik kunnen maken van mobiliteitsvouchers uit ‘Samen Werk Maken Van Werk’, een regionale subsidiemogelijkheid speciaal voor scholing. Zo beaamt Anja: “Daardoor was Aventus ook nog eens een stuk goedkoper! En naast het kostenplaatje vinden wij het belangrijk om als grote zorginstelling samen te kunnen werken met een andere grote partij in de regio.”

Vijf lesgroepen gestart

Vorig jaar is daarom de opleiding tot Verzorgende IG begonnen voor de eerste 100 medewerkers. Verdeeld over vijf lesgroepen volgen zij een maatwerktraject middels de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Dit traject is speciaal ontwikkeld voor Sutfene en duurt 1,5 jaar, waarbij de lessen plaatsvinden in de namiddag en avonduren op de Aventus-locatie in Zutphen.

Samenwerking

De samenwerking tussen Sutfene en Aventus gaat soepel. “De teammanager van de opleiding dacht goed met ons mee. Het voelde als een gezamenlijke klus die we zouden gaan klaren”, zegt Anja. “En het is prettig dat Aventus zelf alles in huis heeft. Zo konden we via het Aventus Loopbaanexpertisecentrum vooraf een capaciteitentest afnemen onder de beoogde medewerkers. Hierdoor konden we inschatten of men de opleiding succesvol zou kunnen afronden.”

Verloop traject

Het traject verloopt goed: de eerste medewerkers hebben hun diploma inmiddels ontvangen. Dit is een deel van de groep die al in bezit was van een niveau 3 diploma, maar het IG-gedeelte miste. En er is inmiddels weer een nieuwe groep gestart. Anja blikt terug: “Nu we al een tijdje samenwerken valt de communicatie me positief op; zo helder! Niet alleen met de teammanager, maar met alle betrokkenen. Het is best een verandering en een grote operatie om zoveel mensen ineens te scholen. Je hebt veel werkbegeleiders nodig en organisatorisch is het best een uitdaging. Dan is het zo prettig dat de lijntjes kort zijn. Als we hobbels tegenkomen, pakken we dit gelijk samen op.”

Toekomstplannen

Toekomstplannen met Aventus zijn er zeker. “We kijken stapje voor stapje vooruit en zijn momenteel in gesprek over een scholingstraject m.b.t. de BBL-opleiding Verpleegkundige (niveau 4). Daarnaast hebben we de behoefte om onze werkbegeleiders en beoordelaars bij te scholen. Het scholingsbureau biedt hiervoor diverse (maatwerk) cursussen aan op het gebied van zorg. Dus ook hiervoor kunnen we terecht bij Aventus”, aldus Anja namens Sutfene.

 

Anja Nijland, wijkmanager en de coördinator van het bijscholingstraject binnen Sutfene.