Wat leer je

De certificaathouder is beter en breder inzetbaar in de kinderopvang doordat deze de professionele samenwerking op kan pakken met collega’s en andere professionals, alsmede de communicatie met ouders en andere opvoeders kan verzorgen.
 

Programma

Professioneel samenwerken en communiceren in de kinderopvang bestaat uit de volgende kerntaken en werkprocessen:

  • Werkt samen met andere betrokkenen in de omgeving van het kind.
  • Evalueert zijn/ haar eigen werkzaamheden.
  • Communiceert met de ouders/ vervangende opvoeders van het kind.
Doelstelling

Met de opkomst van de Integrale Kind Centra (IKC) en andere vormen van samenwerking rond het kind krijgen pedagogisch medewerkers steeds meer te maken met andere professionals. Ook het communiceren met ouder(s) en andere opvoeders (via social media) is een steeds belangrijker onderdeel geworden van het werk. Dit zorgt bij werkgevers voor een behoefte aan personeel dat hier op professionele wijze invulling aan kan geven.

Zittende pedagogisch medewerkers, maar ook zij-instromers met een relevant diploma en herintreders met een lang geleden behaald diploma voldoen hier vaak nog niet aan. Voor wie nog niet (volledig) aan deze standaard voldoet, kan een (aanvullend) leertraject een goed alternatief of vervolg zijn. Deze selectie van beroepsgerichte onderdelen voorziet in een landelijk herkenbare opleidingsbehoefte en helpt ook de instroommogelijkheden van met name zij-instromers en herintreders in de kinderopvang te versnellen en te verbreden.

Duur

Er zijn 6 bijeenkomsten van 4 uur in een periode van 12 weken. Na 6 weken is er ruimte voor afronding in de praktijk. De BPVP (Beroepspraktijkovereenkomst) zal 9 maanden duren.

De bijeenkomsten zijn als volgt opgebouwd:

  • Stamgroep; intervisie en bespreken van de persoonlijke ontwikkeling.
  • 1 uur Q&A; tijdens de Q&A kun je werken aan leervragen en vragen stellen aan de vakdocent.
  • Afhankelijk van het programma kan de Q&A ook online plaatsvinden.
  • 2 uur Skills/werkplaats; tijdens de skills werk je aan opdrachten, oefen je praktijksituaties en train je vaardigheden onder leiding van een vakdocent.
  • Na het afronden van het theoretische gedeelte wordt het examen in de praktijk afgelegd.

Er is een totale studiebelasting van 300 uur, dit is inclusief de lessen, thuisstudie en oefenen in de praktijk en het examen.

De lessen vinden plaats in het leeratelier Zorg & Welzijn op dinsdag van 16.00 - 20.00 uur.

Afronding

Mbo-certificaat.

Startdata en lestijden

Zie Leeratelier Zorg & Welzijn - start studie.

Toelating

Om deel te nemen aan deze scholing heb je een vaste werkgever (erkend leerbedrijf) nodig. De werkgever moet een BPV-overeenkomst tekenen (beroepspraktijkvormingsovereenkomst) en je gaat werken met een examen. Hiervoor heb je een beoordelaar (erkend leerbedrijf) nodig om dit af te tekenen. Deze scholing levert het landelijk erkende Aventus MBO-certificaat op. Je bent min. 20 uur per week werkzaam in de kinderopvang.

Voldoe je niet aan de voorwaarden, neem dan contact op met Marylou Straus (m.straus@aventus.nl) zodat we kunnen kijken naar de mogelijkheden.

Materiaal

Het materiaal is inclusief en wordt tijdens de eerste bijeenkomst uitgereikt. Tijdens de lesdagen is er ook inzage in passend lesmateriaal.

Mbo-certificaten in de kinderopvang

Wanneer er één of meerdere certificaten zijn behaald van de kinderopvang, geeft dat mogelijk recht op vrijstellingen voor het behalen van andere certificaten van de kinderopvang (C0123, C0125)

Na het behalen van de 3 certificaten (C0123, C0125, en deze cursus C0126) voldoe je aan de kwalificatie-eis van pedagogisch medewerker.

Deze MBO-certificaten gelden niet als bewijs voor de taal-eis 3F en voldoet niet aan de scholing van 0-jarige. Dit kan aangevuld worden door het behalen van passende keuzedelen.

 

Gezellige sfeer op de kinderopvang
Gezellig buitenspelen op de kinderopvang
go to previous slide
go to next slide