Tijdens de opleiding leer je hoe je verschillende soorten elektrotechnische en mechatronische machines samenstelt. Je leert prototypes te ontwerpen. Je bent bezig met de assemblage, samenbouw en eindmontage van onderdelen. En ook het testen, installeren en onderhouden van de machines en het plannen van werkzaamheden behoort tot jouw taken. Je werkt vooral zelfstandig, maar soms ook in teamverband. Je leert ook collega's te begeleiden die minder ervaring hebben. Wat je leert:
- Montage en onderhoud
- Elektrotechniek
- Elektronica Hydrauliek
- Pneumatiek
- Besturingstechniek
- Meet- en regeltechniek
- Planning en organisatie
- Keuzedelen
Je volgt in je opleiding vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo vul je een deel van je opleiding zelf in. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen wel op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan.
- Studie-inhoud
Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en één of meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn:
- Nederlands
- Rekenen
- Engels (alleen voor niveau 4)
- Loopbaan en Burgerschap
Daarnaast volg je vakken die je nodig hebt om je beroep als technicus mechatronica goed uit te kunnen voeren. Zo leer je technische mechanische informatie verzamelen, installatiewerkzaamheden afronden, prijsgegevens verzamelen, een voorcalculatie maken en assisteren bij prototypes van mechatronische producten. Ook leer je werkprocessen begeleiden en sturen.