Paragrafen
Topopleiding

Allround laborant iets voor jou?

Wil jij weten waar bijvoorbeeld drinkwater, geneesmiddelen of tapijt uit bestaan? Heb jij gevoel voor moderne techniek? En ben jij heel precies in je werk? Dan schuilt er een onderzoeker in jou! Meld je aan en start je toekomst met de opleiding tot Allround Laborant bij Aventus.

laborant allround

De opleiding Allround laborant

Dit leer je

Tijdens je opleiding Allround laborant leer je onder meer:

 • het identificeren, registreren en controleren van uiteenlopende onderzoeksmonsters
 • het voorbereiden en uitvoeren van basisanalyses
 • het beoordelen en rapporteren van meetresultaten
 • het onderhouden van je werkomgeving en de apparatuur die je gebruikt
 • goed samen te werken en duidelijk te communiceren 

Gezamenlijk basisjaar

Het eerste jaar van je opleiding volg je samen met de studenten van de overige analisten-opleidingen. Na dit brede basisjaar specialiseer je je in de door jou gekozen richting. 

Let op: in het aanmeldsysteem heet de opleiding waarvoor je je inschrijft ‘Analisten – BOL 4’.

Let op: Numerus fixus

De opleiding Allround laborant (BOL) kent een numerus fixus. Dit betekent dat er een maximum aantal opleidingsplaatsen is. Ben je zeker van je studiekeuze? Meld je dan snel aan! Wil je meer informatie over numerus fixus opleidingen? Klik dan hier.

Toelatingseisen

Je bent welkom bij de opleiding Allround laborant met één van deze bewijzen: 

 • diploma vmbo Techniek: Kaderberoepsgericht, Gemengde en Theoretische Leerweg
 • diploma vmbo overige profielen met wiskunde of natuur- en scheikunde I
 • mavo diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I
 • overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4 met bij voorkeur wiskunde of natuur- en scheikunde
 • mbo-diploma niveau 2

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Studie-inhoud

Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldeel en meerdere keuzedelen. 

Je start je opleiding met een algemeen basisjaar waarin je alle noodzakelijke basiskennis (theorie) en basisvaardigheden (praktijk) zult leren. Na het basisjaar volg je het profieldeel van de door jou gekozen opleiding Allround Laborant.  
 
Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het MBO in Nederland gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn: 

 • Nederlands 
 • Rekenen 
 • Engels 
 • Loopbaan en Burgerschap 

Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze terugkerende werkzaamheden worden kerntaken van het beroep genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, die bij elkaar horende taken beschrijven. Dit zijn de zogenaamde werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding: 

Basisdeel 

Kerntaak Bereidt analyses voor 
Werkprocessen 

 • Maakt een planning 
 • Ontvangt en registreert materiaal 
 • Bewerkt materiaal voor 

Kerntaak Voert analyses uit 
Werkprocessen 

 • Voert basisanalyses uit 
 • Beoordeelt en rapporteert meetwaarden 
 • Onderhoudt werkplek en apparatuur
Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen?  

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen wel op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan.   

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan? 

 • Duurzaamheid

Na je opleiding

Na je opleiding Allround laborant heb je keuze: een baan zoeken als Allround Laborant óf doorgroeien met een opleiding op niveau 4. Zoals Chemisch-fysisch analist of Biologisch Medisch Analist.

Wat wordt je werk?

Als allround laborant onderzoek je, samen met je team, de kwaliteit van allerlei bekende en minder bekende producten. Dit doe je door onderzoek te doen naar chemische stoffen en/of op microbiologische kenmerken. Je bereidt analyses van onderzoeksmonsters voor, voert ze uit en noteert de meetresultaten. Hiervoor werk je met moderne en zeer nauwkeurige apparatuur.
Wat je precies onderzoekt? Dat hangt van het soort laboratorium af en je werkplek daarin. Misschien wordt het wel verf of make-up of levensmiddelen of medicijnen. 

Wat wordt je werkplek?

Na je opleiding Allround laborant werk je als chemisch analist in een laboratorium. Bijvoorbeeld bij een waterschap, een textielbedrijf, een bedrijf dat geneesmiddelen maakt, aardolieproducten keurt of milieuonderzoek doet.

Check de filmpjes

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.