Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen / Landbouwtechniek iets voor jou?
Krijg jij een kick van ingewikkelde storingen aan grote (landbouw)machines en wil je binnen dat werk de top bereiken? Vind je service zó normaal dat je daar ook met plezier extra uren voor draait? En leer je graag door te dóen, volg dan de BBL-opleiding Technicus mobiele werktuigen bij Aventus.
De opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen / Landbouwtechniek
Dit leer je
Tijdens je opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen / Landbouwtechniek leer je onder meer:
- trekkertechniek met motoren
- transmissietechniek
- besturingstechniek/hydrauliek
- elektrotechniek/elektronica
- communicatie
Specialicaties Intern transport en Tuin- & parkmachines
Naast specialisatie in landbouwmechanisatie is het nu ook mogelijk om te kiezen voor de richting Tuin- & parkmachine of Intern transport:
Specialisatie intern transport (heftrucks en magazijntrucks)
Hierbij verdiep je je in interne transportbranche waar onder andere aan heftrucks en magazijntrucks wordt gewerkt. Je leert hoe je een storingsdiagnose stelt en hoe je de storing kunt oplossen door middel van een reparatie. Belangrijke aandachtspunten zijn de elektromotoren, de vermogenselektronica, de tractiebatterijen en de laadstations.
Je leert hoe je de benodigde technische gegevens en informatie over eerder uitgevoerde reparaties kunt gebruiken. Om een diagnose te kunnen stellen leer je hoe je een werkvolgorde maakt en hoe je testen en metingen uitvoert. Daarnaast leer je welke reparaties je moet uitvoeren, wat de verwachte reparatietijd zal zijn en welke onderdelen vervangen moeten worden. Zo leer je hoe je oude componenten verwijdert en zo nodig componenten repareert of nieuwe componenten inbouwt en afstelt.
Specialisatie Tuin- en parkmachines
In diverse regio’s zijn er gespecialiseerde bedrijven die zich richten op verkoop en onderhoud van tuin- en park machines waardoor er grote vraag is naar deze vakmensen. Dit zijn machines voor onderhoud van tuinen, sportvelden, golfbanen en openbaar groen. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn de verschillende systemen, zoals aandrijf- en veiligheidssystemen, die bij deze machines worden toegepast.
Je leert hoe je de benodigde technische gegevens en informatie over eerder uitgevoerde reparaties kunt gebruiken. Om een diagnose te kunnen stellen leer je hoe je een werkvolgorde maakt en hoe je testen en metingen uitvoert. Daarnaast leer je welke reparaties je moet uitvoeren, wat de verwachte reparatietijd zal zijn en welke onderdelen vervangen moeten worden. Zo leer je hoe je oude componenten verwijdert en zo nodig componenten repareert of nieuwe componenten inbouwt en afstelt.
- Toelatingseisen
Je bent welkom op de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen / Landbouwtechniek met één van deze bewijzen:
- diploma vmbo Techniek: Kaderberoepsgericht, Gemengde en Theoretische Leerweg
- diploma vmbo overige profielen met wiskunde of natuur- en scheikunde I
- mavo diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I
- overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4 met bij voorkeur wiskunde of natuur- en scheikunde
- mbo-diploma niveau 2
- Bij een BBL-opleiding is een werkgever (een erkend leerbedrijf) verplicht.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.
Voldoe je aan bovenstaande toelatingseisen? Dan ben je officieel toelaatbaar voor deze opleiding. In praktijk merken we echter dat de niveau 4-opleiding te zwaar is en adviseren we je deze opleiding eerst op niveau 3 te doen en na afronding door te stromen naar niveau 4.
- Keuzedelen
Wat zijn keuzedelen?
Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan.
Welke keuzedelen biedt deze opleiding?
Bij deze opleiding worden de volgende keuzedelen aangeboden:
- Basis metaal
- innovatie
- Toolbox
- Diagnose Monteur Mobiel Intern Transport
- Diagnose Landbouwtechniek
- Diagnose Tuin- & Parktechniek
- Telematica
Na je opleiding
Na je opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen / Landbouwtechniek heb je veel mogelijkheden. Je gaat:
- werken als technicus landbouwmechanisatie
- doorgroeien met specialistische cursussen en wordt chef-werkplaats, bedrijfsleider of ondernemer
- doorgroeien met een hbo-opleiding
Wat wordt je werk?
Als technicus mobiele werktuigen weet je heel veel van trekkers en landbouwmachines. Daaromheen doe je van alles, zoals:
- werk en medewerkers begeleiden en sturen
- werk van monteurs controleren
- berekeningen maken
- offertes maken
- service geven
- onderhoud inplannen
- ingewikkelde storingen onderzoeken en repareren
Wat wordt je werkplek?
Met de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen / Landbouwtechniek ga je bijvoorbeeld aan de slag bij fabrikanten, importeurs en dealers van:
- landbouwmechanisatietechniek
- besturingstechniek/hydrauliek
- installatietechniek