Overslaan en naar de inhoud gaan

Ervaring van André, student Kok

“Uit koken haal ik plezier en ik doe het graag voor mensen.”

Cursist kok André Mensink slaat een eitje stuk in een kom

André volgt de VOV cursus Kok niveau 2 (VOV staat voor Vervolg Opleiding Volwassenonderwijs). Hij is eigenaar van Kwestie van Koken en vertelt over zijn passie voor het vak.

 

Waar komt jouw passie voor koken vandaan?

“Ik vind het leuk om dingen te bedenken en maken. Uit koken haal ik plezier en ik doe het graag voor mensen. Bovendien is samen eten gewoon gaaf. De Italiaanse familietafel in de zon is mijn ideaalbeeld. Daar word ik blij van. Italië als vakantie- en wijnland vind ik mooi, maar de Italiaanse keuken ook, omdat die zo eenvoudig en puur is. Ik heb drie jaar geleden een pizza-oven gekocht. Onze kinderen komen daar bijna elke zaterdag – met aanhang – voor naar huis. Dan zitten we gezellig  met zijn allen aan tafel. We hebben leuke gesprekken, drinken een wijntje en om beurten maken we pizza. Vanuit daar is de passie gegroeid naar het geven van workshops.”
 

Waarom heb je voor de opleiding Kok gekozen?

“Na een QuestTrek in Nepal voor en met de stichting Mountain Child Care besloot ik dat het tijd werd om meer ruimte te maken voor mijn passie. Ik startte mijn eigen bedrijf waar ik kookworkshops geef en ik nam een dag onbetaald verlof op om de opleiding kok niveau 2 te volgen. Ik ben iemand die alle kennis in huis wil hebben. Daarom zocht ik een basisopleiding waar ik alle componenten van koken kon leren.”
 

Is het moeilijk te combineren met je vaste baan?

“’Ik vind dit hartstikke leuk om te doen, waarom doe ik dit niet méér?’ Dat vroeg ik mij af toen ik nog fulltime werkte. Daarom ben ik een dag minder gaan werken en het is fijn om die extra dag te hebben. Ik merk dat de balans tussen mijn vaste baan, de opleiding en mijn eigen bedrijf anders wordt en die balans vind ik zeer aangenaam.”
 

Hoe ziet je klas eruit?

“We zitten met twaalf mensen in een klas. Het is een gemengde groep. Er zijn vijf dames en zeven heren, variërend in de leeftijd van 25 tot 55. Zij werken allemaal in de horeca.”
 

Hoe zit je lesdag in elkaar?

“Onze lesdag begint om 15:00 uur. Tot half 5 hebben we theorie, waarbij we een menu krijgen en voor onszelf uitschrijven wat en hoe we gaan koken. Om half 5 gaan we naar de keuken. Daar maken we de werkplek schoon. Elke les is iemand anders chef van de dag. De chef van de dag zorgt ervoor dat alles goed voorbereid is door alle ingrediënten  uit de koeling en het magazijn te halen. Na controle van de “inkoop” kunnen we aan de slag met koken. Rond 21.30 uur moet de keuken weer schoon zijn en kunnen we naar huis”.
 

Hoe ziet de begeleiding eruit vanuit je opleiding?

“Je leert in de praktijk. We hebben een docent die helpt in het leren plannen van je werkzaamheden. Daarnaast is er altijd gelegenheid tot vragen stellen naar aanleiding van de theorie. Meestal beginnen we de les even met een stuk productherkenning. Soms worden technieken voorgedaan, zoals ossenhaas ontvliezen.”
 

Wat vond je het interessantste om te leren?

“De basis. Hoe producten werken. Voorheen wist ik niet altijd waarom dingen lukten. Het kon ook mazzel zijn. Nu weet ik dat wel, omdat we de onderliggende theorie leren. Je leert waarom iets doet wat het doet, waarom het op een bepaalde manier reageert. Op basis van de eigenschappen van het product leer je de techniek, bijvoorbeeld saus binden met een ei op de juiste temperatuur. Dan nog moet je die saus tig keer maken wil je hem perfect krijgen, maar je weet in ieder geval waar je op moet letten. Dat is het belangrijkste van de niveau2 opleiding voor mij.”
 

Zou je deze opleiding aanraden?

“Aan mensen die affiniteit met koken hebben zou ik deze opleiding zeker aanraden. De interesse moet er zijn, want dan kun je echt leren. Je moet er wel wat mee gaan doen, anders zakt het weg. Voor mij was het hebben van basiskennis essentieel, omdat ik het commercieel wil wegzetten.”
 

Wat zijn je plannen direct na deze opleiding?

“Ik ben me op meer vlakken aan het scholen om zo breed mogelijk workshops te kunnen geven en vraaggericht te kunnen werken. De Italiaanse keuken heeft mijn voorkeur, maar ik geef ook een sushiworkshop. Ook heb ik onlangs een chocoladecursus gevolgd. Kortom: ik ga mijn workshopaanbod uitbreiden.”
 

Succes, André!

Cursist kok André Mensink roert in een kom