Flexibele startdatum
Deze opleiding heeft een flexibele startdatum. Samen met jou kijken we of, en zo ja wanneer je met je studie kunt starten.
Iets voor jou?
Werk je graag met computers en (grote) machines? En heb je gevoel voor techniek, maar hou jij je handen liever schoon? Start dan je toekomst in de regelkamer van een fabriek. Durf je ook nog eens een bedrijf stil te zetten als er iets misgaat? Let je daarnaast goed op en steek jij je handen uit de mouwen bij problemen? Meld je dan nu aan voor de opleiding Procesoperator A van Aventus en Litop.
De opleiding
Dit leer je
In je opleiding Proces operator A leer je onder meer van alles over:
- productiewerk voorbereiden
- werken met machines
- in de gaten houden van de productie
- kwaliteit van producten controleren
- duurzaamheid en milieu
- Toelatingseisen
Je bent welkom op de opleiding Proces operator A met één van deze bewijzen:
- Diploma vmbo: basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg
- Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
- Diploma entreeopleiding (niveau 1)
- Bij een BBL-opleiding is een werkgever (een erkend leerbedrijf) verplicht.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.
- Leven Lang Ontwikkelen
Leven Lang Ontwikkelen (LLO) bestaat bij Aventus uit korte scholing en opleidingen voor volwassenen op mbo-niveau. Nu de arbeidsmarkt, zeker met de technische vernieuwingen en digitalisering, sterk verandert kijken we goed naar welke banen er bijkomen en welke er juist verdwijnen. Met Leven Lang Ontwikkelen laten we volwassenen meebewegen met deze veranderingen. Op naar een Leven Lang Leren!
Aventus begeleidt de deelnemers naar een diploma, certificaat of praktijkverklaring. Een BOL-, BBL-traject, derde leerweg of ander traject op maat is mogelijk.
- Wat is Derde leerweg?
De derde leerweg is een variant van leren en werken (vergelijkbaar met BBL). Het verschil met BBL is dat bij een derde leerweg opleiding wordt vaak afgeweken van de wettelijke urennorm (verplicht aantal uren), waardoor de studie korter duurt. De opleiding wordt flexibeler en sneller aangeboden. De derde leerweg biedt extra mogelijkheden om met een flexibel onderwijsaanbod in te spelen op de scholingsbehoeften van werkenden en werkzoekenden en hun werkgevers. Er zijn namelijk geen regels voor onderwijstijd en studieduur. Wel heeft de student te maken met instroomeisen. Het leerbedrijf en de student betalen vaak de opleiding samen en soms draagt de gemeente ook iets bij.
- STAP-subsidie
Vanaf 1 maart 2022 kun je een budget van maximaal € 1.000,- euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Lees meer over de STAP-subsidie op de website van Litop.
- Opleidingsduur
De opleiding duurt gemiddeld 12 maanden met een studiebelasting van 5 uur per week. Afhankelijk van vooropleiding en werkervaring kan de opleiding korter of langer duren. Bij de start van de opleiding wordt op basis van vooropleiding en werkervaring een maatwerktraject afgesproken.
Na je opleiding
Met je opleiding Proces operator A kun je naast werken ook doorgroeien naar niveau 3, met de opleiding Proces operator B.
Wat wordt je werk?
Als Proces operator A kijk je vooral veel via een beeldscherm of de productie van een machine goed loopt. Zo niet, dan stuur je eventueel bij. Krijgt de machine een eenvoudige storing? Dan los je die op. Je maakt je producten zó dat ze de kwaliteit hebben die ze moeten hebben. Soms tref je ook machines die je niet vanachter een beeldscherm bedient. Dan sta je zelf bij de machine.
Wat wordt je werkplek?
Met je diploma Proces operator A vind je werk in een regelkamer of aan de machine in een fabriek in de procesindustrie. In deze fabrieken maakt men bijvoorbeeld medicijnen, papier, eten of verpakkingsmateriaal. Grote kans dat je hier werk vindt, want de komende jaren gaan er veel procesoperators met pensioen.