Let op: als je je voor deze opleiding aanmeldt, wordt je in eerste instantie ingeschreven op de opleiding Sport en bewegen (BOL) niveau 4. Na een jaar kan je kiezen voor de opleiding Buurtsportcoach niveau 4.
Iets voor jou?
Vind het leuk om met kinderen te werken en wil je graag lesgeven?.Houd je ervan om projecten te organiseren en samen te werken en jongeren te motiveren voor sport? Dan is het de mbo-opleiding Buurtsportcoach van Aventus dat is echt iets voor jou.
Wat wordt je werk?
Je verzorgt gymlessen voor verschillende doelgroepen, met name voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. Deze kinderen verschillen niet alleen qua leeftijd, maar ook in hoeveel ze kunnen en willen bewegen en in hoe ze omgaan met anderen. Als duizendpoot organiseer je daarnaast buitenschoolse activiteiten en sport- en speldagen. Of je bedenkt en coördineert sportlessen, coacht het schoolsportteam of begeleidt een schoolreisje. Ook werk je samen met sportverenigingen om te zorgen voor een goed sportaanbod in de buurt. Jij bent dan de spin in het web die iedereen bij elkaar brengt.
- Toelatingseisen
Om toegelaten te worden tot de opleiding Sport en bewegen (niveau 4), heb je een van de volgende diploma’s nodig:
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg
- Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
- Mavo-diploma
- Diploma mbo niveau 2
Voldoe je niet aan deze toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.
Bij deze opleiding hoort een praktische toelatingstest. Een positief afgesloten test is verplicht om toegelaten te worden. Na aanmelding ontvang je hiervoor een uitnodiging. Voor de instroom in augustus wordt er vanaf februari maandelijks getest. We raden je aan tijdig aan te melden.
- Toelatingsprocedure
Je hebt besloten dat je graag de opleiding Sport en bewegen / Buurtsportcoach niveau 4 wilt volgen bij Aventus. Het aanmelden voor de opleiding is de 1e stap. Heb je dat gedaan? Dan ontvang je van ons een bevestiging. Vervolgens ontvang je een uitnodiging voor een Welkom Student moment.
In de brief of mail staat alles wat je moet weten en moet meenemen. Samen met andere kandidaten ga je aan de slag met een fysiek deel en heb je een gesprek met een aantal docenten. Je presenteert jezelf hierdoor op verschillende manieren, zodat wij een goed beeld krijgen wie jij bent. Het is goed om te weten, dat sport en bewegen opleidingen binnen het mbo wettelijk gezien aanvullende eisen mogen stellen in de vorm van een sporttest. Je bent dus niet automatisch aangenomen als je jezelf hebt aangemeld.
Het Welkom Student moment
Voorbereiding
- We raden je aan jouw fysieke vaardigheden indien nodig te oefenen.
- Lees alle informatie die je kan vinden op de website van Aventus goed door en bezoek een open dag, zodat je tijdens het welkom student moment kan checken of het beeld dat je hebt van de opleiding sport en bewegen klopt.
- Denk van tevoren na over wat je wilt vertellen in het motivatiegesprek.
- Lees de uitnodiging goed door, want daarin staat belangrijke informatie.
De fysieke toelatingstest
- Een shuttleruntest - gericht op uithoudingsvermogen
- Sport en spel - het uitvoeren van een spelsport
- Turnen - koprol, handstand, radslag en wendsprong
- Lesgeven - een spel voorbereiden en uitvoeren
Het motivatie gesprek
Het motivatiegesprek duurt circa 15 minuten. Je voert dit gesprek met twee docenten. In het gesprek toetsen wij of je een juist beeld hebt van de opleiding sport en bewegen, wat jouw motivatie is om te kiezen voor sport en bewegen en of er fysieke belemmeringen zijn die maken dat je misschien niet de juiste keuze maakt. Ook bespreken we de uitslag van de sporttest met jou. Als er op basis van één deze punten twijfels zijn over jouw aanmelding, dan zal je dat met je besproken worden.
Uitzondering op de toelatingstest
Zit je op een sportstroom in het voortgezet onderwijs of heb je LO2 als vak gehad, dan is het mogelijk, dat je vrijstelling krijgt voor de toelatingstest. Wel wordt van je verwacht, dat je meedoet aan een welkom student moment, zodat wij weten wie jij bent en de andere studenten jou ook alvast leren kennen. Je moet ons hiervan bij je aanmelding voor de opleiding wel op de hoogte stellen.
Wat bepaalt of je geplaatst wordt op de opleiding sport en bewegen?
- Deelname aan een Welkom Student moment is een voorwaarde.
- De uitslag van de fysieke test (gecombineerd met het motivatiegesprek)
- In bezit zijn van zwemdiploma A
Niet toegelaten tot de opleiding, hoe verder?
Je wordt zowel mondeling als per brief van de afwijzing op de hoogte gesteld. In de brief staat duidelijk waarom je niet toegelaten wordt tot de opleiding sport en bewegen. Je zal dan een andere opleiding moeten kiezen. Aventus biedt je in de brief aan je hierbij te begeleiden.
Medische keuring
Een medische keuring vooraf is niet verplicht, maar kan voor jezelf van belang zijn om in beeld te krijgen of je de intensieve belasting aankan. Met name als je vaak last hebt van blessures of andere lichamelijke klachten.
Goed om te weten
- Studenten van sport en bewegen lopen op veel plekken stage (BPV), waarvoor een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) nodig is.
- Voor studenten die al bij Aventus op een opleiding zitten die willen overstappen naar sport en bewegen, geldt dezelfde toelatingsprocedure.
- Aventus heeft een gloednieuwe sportcampus
Aventus biedt je dynamisch en sportief onderwijs aan op hoog niveau. Op onze locatie aan de Musschenbroekstraat in Apeldoorn is een sportcampus gebouwd met gloednieuwe sportzalen. Je krijgt zowel theorie- als praktijklessen in en rond de school! De campus heeft alle faciliteiten die je nodig hebt om professioneel met sport en bewegen aan de slag te gaan.
De opleiding Buurtsportcoach
Er sprake is van een gezamenlijk basisjaar. Als je je voor deze opleiding aanmeldt wordt je daarom in eerste instantie ingeschreven op de opleiding Sport en bewegen (BOL) niveau 4.
Het eerste jaar volg je samen met studenten van deze profielen van de opleiding Sport en bewegen:
- Trainer-coach/instructeur (niveau 4)
- Leefstijlcoach (niveau 4)
- Buurtsportcoach (niveau 4)
- Bewegingsagoog (niveau 4)
Na je eerste jaar kies je voor de opleiding Buurtsportcoach. Je wordt dan overgeschreven worden naar deze opleiding. In het tweede jaar ga je lesgeven op de basisschool en bij de sportstimulering. En in het derde jaar doe je ervaring op bij een sport(buurtwerk)organisatie, sportvereniging of voortgezet onderwijs.
Wat leer je?
In je studie leer je onder meer over:
- lesgeven in bewegen (bewegingsdidactiek)
- werken met speciale groepen mensen
- opvoeden, psychologie, kijk op onderwijs
- projecten coördineren die bijvoorbeeld mensen aan het sporten zetten
Wanneer het om wat voor reden dan ook even iets minder gaat met je opleiding, zorgt het halfjaarlijkse blokkensysteem ervoor dat je niet direct een heel schooljaar vertraagt. Als tijdens de opleiding blijkt dat de niveau 4 opleiding Buurtsportcoach te hoog gegrepen is, kun je uitstromen op niveau 3, Sport- en bewegingsleider / Pedagogiek en bewegen (BOL). Met de daarbij gevolgde en afgeronde keuzedelen ben je met dit diploma ook zeer interessant voor het werkveld van Sport en Bewegen!
- Keuzedelen
Je verbreedt of verdiept je opleiding met keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van de opleiding. In overleg met je studieloopbaanbegeleider kies je uit 8 verschillende keuzedelen:
- Instructeur fitness
- Instructeur skiën: Snowsport skileraar Anwärter
- Instructeur snowboarden
- Instructeur zeilen
- Outdoor activiteiten
- Specifieke doelgroepen sport en bewegen:
- Sportleider Aangepaste Sporten
- Sportmassage
- Sportspecialisatie: Leider Sportieve Recreatie
- Trainer/coach voetbal
- Voorbereiding HBO
- Actueel en toekomstproof onderwijs
Als je kiest voor een opleiding binnen zorg en welzijn, kies je voor een beroep waarin je iets kunt betekenen voor je medemens. We helpen je om je rol in de maatschappij te vervullen, nu én in de toekomst. Een belangrijke ontwikkeling in zorg en welzijn is de verschuiving van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’: preventie en een gezonde leefstijl zijn dan ook belangrijke onderdelen van de opleidingen. We zorgen voor actueel en ‘toekomstproof’ onderwijs door nauw samen te werken met werkgevers, hogescholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties in de regio.
Vanaf de start werk je samen met je medestudenten aan levensechte opdrachten. Dat gebeurt binnen en buiten de school. Je leert vragen te stellen, oefent je skills, werkt aan projecten en bedenkt creatieve oplossingen. Aan het einde van de opdracht lever je een product op: bijvoorbeeld een verslag, reportage, presentatie of tentoonstelling. We geven je veel ruimte om zelf keuzes te maken en je studietempo aan te passen. De docent coacht je tijdens je hele opleiding, zodat je stevig in je schoenen komt te staan en zelf de regie kunt nemen. Er is veel aandacht voor jouw persoonlijke groei en wil je een vervolgopleiding volgen, dan word je daar ook goed op voorbereid.
Bij de generieke vakken Nederlands, Engels en Rekenen oefen je voor de verplichte examens. We bieden voor deze vakken extra ondersteuning aan. Taal is belangrijk voor je beroep, dus hier wordt extra aandacht aan besteed. Je vaste honk is de stamgroep. Hier trek je met je groepsgenoten op en kun je al je vragen stellen over je loopbaan en de keuzes die je maakt tijdens je opleiding.
- Jouw vooropleiding
Kijk hiervoor naar de opleiding Sport en bewegen.
Na je opleiding
Werken of doorstuderen?
De markt voor mensen die breed inzetbaar zijn op het gebied van bewegen rondom scholen, kinderopvang en sportverenigingen groeit. Met dit profiel kun je aan de slag in het onderwijs, bij gemeenten, bij sportraden en in de naschoolse kinderopvang. Of kies ervoor om door te stromen naar het hbo. Bijvoorbeeld naar de hbo-opleidingen:
- Academie voor Lichamelijke Opvoeding
- Pabo
- Sportmarketing
- Sportkunde