Medewerker maatschappelijke zorg en Verzorgende IG iets voor jou?
De combinatie van wonen, welzijn en zorg spreekt jou aan. Je verzorgt mensen graag en helpt met plezier bij de huishouding. Ben je verder handig, werk je graag in een team en op wisselende tijden? Ben je betrokken en empathisch? Heb je goede communicatieve en sociale vaardigheden en zoek je een uitdagende opleiding in de zorg? Kies dan de combinatieopleiding Medewerker maatschappelijke zorg en Verzorgende IG. Toch liever alleen een diploma Medewerker maatschappelijke zorg of Verzorgende IG? Dat kan. Je volgt de combinatieopleiding, waarna je na 1,5 jaar specialiseert en een afstudeerrichting kiest. Je besluit dan of je wil uitstromen met één of twee diploma's.
De opleiding Medewerker maatschappelijke zorg en Verzorgende IG
Met de combinatieopleiding VIG/MZ ben je breed inzetbaar in de maatschappelijke zorg en individuele gezondheidszorg. Je biedt meer dan alleen goede zorg en bent voorbereid op de zorgvraag van nu en de toekomst. Je haalt dan ook niet één, maar twee diploma’s. Daarmee heb je straks een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Na 1,5 jaar specialiseer je je en kies je een afstudeerrichting. Je helpt o.a. bij medische zorg, huishouding, persoonlijke verzorging, dagbesteding en bent begeleider bij activiteiten.
Dit leer je
Tijdens de opleiding Verzorgende IG/Maatschappelijke zorg leer je onder meer:
- zorg en hulp geven aan personen (+ directe familie) en groepen
- werken volgens een zorgdossier of zorgplan
- mensen helpen met wonen, huishouden en persoonlijke basiszorg
- verpleegtechnisch werk doen
- mensen helpen met gevoel, met zichzelf redden en met leven (sociaal-maatschappelijk)
- advies en uitleg geven
- over verschillende doelgroepen en ziektebeelden
Breed inzetbaar met twee diploma's in één
Met twee diploma's ben je breed inzetbaar en heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt. Deze uitdagende en brede combinatieopleiding duurt drie jaar. De combinatieopleiding Verzorgende IG & Maatschappelijke zorg kent meerdere uitstroomprofielen:
- Verzorgende IG / Maatschappelijke zorg (twee diploma's)
- Maatschappelijke zorg niveau 3 (één diploma)
- Verzorgende IG (één diploma)
In het tweede jaar ga je je specialiseren en kies je een uitstroomprofiel. Je kiest dan of je wil afstuderen met één of twee diploma's.
- Afstudeerrichtingen
Aventus maakt jouw kans op een leuke baan graag nog groter. Daarom specialiseer jij je na 1 jaar in één van deze richtingen:
- Begeleider gehandicaptenzorg (Maatschappelijke zorg niveau 3)
- Begeleider specifieke doelgroepen (Maatschappelijke zorg niveau 3)
- Verpleeg - en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) (Verzorgende IG niveau 3)
- Gehandicaptenzorg (GHZ) (Verzorgende IG niveau 3)
- Toelatingseisen
Je bent welkom bij de combinatieopleiding Verzorgende IG/Maatschappelijke zorg met één van de deze bewijzen:
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg
- Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
- Diploma mbo niveau 2
- Mavo-diploma
Let op: Je mag niet voor de rechter hebben gestaan voor een misdrijf. Voor deze opleiding heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om stage te lopen. Kun je geen VOG voorleggen dan mag je niet op stage en kun je jouw opleiding niet afronden. Meer informatie over deze verklaring kun je vinden op www.watdevog.nl
Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.
- Eén of twee diploma's
De combinatieopleiding Verzorgende IG & Maatschappelijke zorg kent meerdere uitstroomprofielen:
- Verzorgende IG / Maatschappelijke zorg (twee diploma's)
- Maatschappelijke zorg niveau 3 (één diploma)
- Maatschappelijke zorg niveau 4 (één diploma)
- Verzorgende IG (één diploma)
In het tweede jaar ga je je specialiseren en kies je een uitstroomprofiel. Je kiest dan of je wil afstuderen met één of twee diploma's.
- Keuzedelen
Wat zijn keuzedelen?
Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke onderdelen die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze onderdelen horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardonderdelen, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan.
De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen wel op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan.
Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan?
- Internationaal 1
- Mensen met lvb en moeilijk verstaanbaar gedrag
- Mensen met niet-aangeboren hersenletsel
- Ondernemend gedrag
- Ouder wordende mensen met verstandelijke beperking
- Verzorgende en verpleegtechnische handelingen
- Verplegende en verpleegtechnische handelingen
- Voorbereiding hbo
- Zorg en technologie
- Zorginnovaties en technologie
- Expressief talent
- Internationaal 2
- Engels A2/B1
- Praktijkonderzoek
- Actueel en toekomstproof onderwijs
Als je kiest voor een opleiding binnen zorg en welzijn, kies je voor een beroep waarin je iets kunt betekenen voor je medemens. We helpen je om je rol in de maatschappij te vervullen, nu én in de toekomst. Een belangrijke ontwikkeling in zorg en welzijn is de verschuiving van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’: preventie en een gezonde leefstijl zijn dan ook belangrijke onderdelen van de opleidingen. We zorgen voor actueel en ‘toekomstproof’ onderwijs door nauw samen te werken met werkgevers, hogescholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties in de regio.
Vanaf de start werk je samen met je medestudenten aan levensechte opdrachten. Dat gebeurt binnen en buiten de school. Je leert vragen te stellen, oefent je skills, werkt aan projecten en bedenkt creatieve oplossingen. Aan het einde van de opdracht lever je een product op: bijvoorbeeld een verslag, reportage, presentatie of tentoonstelling. We geven je veel ruimte om zelf keuzes te maken en je studietempo aan te passen. De docent coacht je tijdens je hele opleiding, zodat je stevig in je schoenen komt te staan en zelf de regie kunt nemen. Er is veel aandacht voor jouw persoonlijke groei en wil je een vervolgopleiding volgen, dan word je daar ook goed op voorbereid.
Bij de generieke vakken Nederlands en Rekenen oefen je voor de verplichte examens. We bieden voor deze vakken extra ondersteuning aan. Taal is belangrijk voor je beroep, dus hier wordt extra aandacht aan besteed. Je vaste honk is de stamgroep. Hier trek je met je groepsgenoten op en kun je al je vragen stellen over je loopbaan en de keuzes die je maakt tijdens je opleiding.
Na je opleiding
Na je opleiding Verzorgende IG/Maatschappelijke zorg heb je de keuze: een job zoeken of doorgroeien met een opleiding op niveau 4, bijvoorbeeld Mbo-Verpleegkundige of Maatschappelijke zorg op niveau 4.
Wat wordt je werk?
Met je diploma Verzorgende IG/Maatschappelijke zorg op zak kun je alle kanten uit. Zo Je bent breed inzetbaar in de branche Zorg & Welzijn, waar je zowel verzorgende als begeleidende taken kunt uitvoeren. Je begeleidt verschillende mensen, zoals ouderen, mensen met een beperking of mensen met gedragsproblemen. Je zorgt ervoor dat ze een goede dag hebben, begeleid ze met activiteiten helpt ze bij de dagelijkse verzorging. Je kijkt welke hulp ze nodig hebben en bedenkt hiervoor een plan. Je maakt mensen ook warm om zichzelf (weer) zo veel mogelijk te redden en helpt ze daarbij.
Wat wordt je werkplek?
Je wordt breed opgeleid zodat je bij veel verschillende werkgevers in de zorg terecht kunt. Met je diploma’s Verzorgende IG/Maatschappelijke zorg kies je een baan bij/in bijvoorbeeld:
- thuiszorg
- verpleeghuis
- woonzorgcentrum
- kraamzorginstelling
- woonvormen voor lichamelijk/verstandelijk gehandicapten
- geestelijke gezondheidszorg
- gehandicaptenzorg
- maatschappelijke opvang
Instromen?
Wil je op dit moment vanuit een andere opleiding instromen in het 2e of 3e jaar VIG of MZ, dan kom je niet in de combinatieopleiding.
Deze opleiding als mbo deeltijd (BBL) volgen?
Wil je naast je werk deze combinatie-opleiding doen? Bekijk dan de pagina van het TOP-college en neem via je werkgever contact met ons op.